Månadens förstaupplaga: Jorden runt på 80 dagar

Vad har skådespelarna David Niven och Steeve Coogan gemensamt? Jo, båda har porträtterat den strikta engelsmannen Phileas Fogg på vita duken (1956 respektive 2004). Fogg är huvudpersonen i en klassiker värd att återkomma till – Jules Vernes storslagna äventyr Jorden runt på 80 dagar som i bokform utgavs första gången 1872.

Fransmannen Jules Verne är känd för sina äventyrsromaner, först utgivna i serien Les voyages extraordinaires, 1863-1905. På KB finns denna bokserie inklusive Le tour du monde en quatre-vingts jours, som romanen Jorden runt på 80 dagar heter i original, med vackra illustrationer av de Neuville och L. Bennett, odaterad men med förmodat tryckår 1873.

Den svenska översättningen av boken kom redan samma år som originalet, 1872.  Jorden runt på 80 dagar trycktes i flera upplagor redan under 1870-talet men saknade det franska originalets fantasieggande bilder. Den första illustrerade upplagan på svenska i KB:s samlingar är från 1906. De första upplagorna utkom i två delar: 1:a häftet och 2:a häftet som kostade en riksdaler vardera. Här visas första häftet av den allra första upplagan med tryckt omslag på gult papper.

 

Jorden runt på 80 dagar är årets sista förstaupplaga på denna blogg. Vi avslutar alltså året på äventyrshumör. Mitt bästa tips under jul- och nyårsledigheterna är att läsa boken och se filmerna, bli inspirerad av resmål och originella färdmedel. Och vem gör egentligen den bästa rolltolkningen? David Niven eller Steeve Coogan som Phileas Fogg, Cantinflas eller Jackie Chan som Passepartout, Shirley MacLaine eller Cécile de France som Aouda (eller Monique La Roche som hjärtats dam heter i 2004 års filmatisering)?

Vem är bäst – David Niven eller Steeve Coogan som Phileas Fogg?

Cantinflas eller Jackie Chan som Passepartout?

Shirley MacLaine eller Cécile de France som Aouda (Monique La Roche i 2004 års filmatisering)?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jorden runt på 80 dagar användes tidigt i förkortad form i franskaundervisningen för skolornas högsta klasser, här i ett exempel med ordlista från 1891.

Jorden runt på 80 dagar – på hyllan i KB:s magasin

 

 

 

Annons från Sigfrid Flodins förlag i Dagens Nyheter den 20 december 1872. Källa: http://tidningar.kb.se/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *