”Muntra barn” – en hårdkokt barnbok

Barnböcker ska ju gärna vara av den upplyftande sorten, men i magasinen hittar jag en rak motsats. Det är ”Muntra barn: roande bilder för barn” av Adolf Glassbrenner från 1866.


 

 

 

 

 

 

 

Detta är en barnbok av den hårda skolan som känns som en smäll över fingrarna. Här är det uppfostran som gäller. Boken är fylld av sedelärande historier. Ta Smuts-Lisa som har ett dåligt bordsskick.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hon tvingas sitta med grisarna och äta. Vad gör hennes kompisar? Jo, de skrattar åt henne!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skvaller-Lotta måste räddas av sin mamma från ett bergmonster (se ovan).

Det värsta ödet råkar Lip-Sara ut för. Henne rövar en stork bort. Hennes brott? Hon börjar gråta så fort mamman måste lämna henne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då kommer den oordentlige Max undan lindrigare. Han slarvar med sina kläder och tvingas gå bakom familjens hund till skolan. Hunden har fått Max kläder. ”Hvilken syn för hvar kamrat! Hvad den arme Max är flat” rimmar författaren.


 

 

 

 

 

 

 

Lägg till historier om avundsjuke Mauritz, stygga Nanna, lögnaktige Calle, snatt-Olle, leksaksförstöraren Anton och Hans krukokikaren i samma stil.

Originalets tyska titel var ”Lachende Kinder” och vad jag förstår så var det ett populärt tema i dåtida barnböcker. Heinrich Hoffmans ”Der Struwwelpeter” (på svenska ”Pelle Snusk”) bildade skola.

På baksidan av ”Muntra barn” gör förlaget L.J. Hierta (jo, samme Hierta som startade Aftonbladet) reklam för ”Den lilla odygdsmakaren och hans öde: lärorika taflor för små barn” och det låter så olycksbådande att jag hoppar över den.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var sak har sin tid. Det slår mig att den här lusten att sätta folk på plats numera inte finns i barnböckerna utan i vår vuxna populärkultur. Jag tänker på alla TV-program där det tävlas inför en kritisk jury eller där en arg snickare kliver in och pekar med hela tumstocken. För att inte tala om sociala medier.

Men det där får våra låntagare forska vidare på. Kanske sitter det någon just nu i stora läsesalen och funderar i samma banor.

För att läsa ”Muntra barn” behöver du inte ta sig till våra lokaler i Stockholm, nej du kan ladda hem en digital kopia från Libris-posten.

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.