Författaren som har Det: Grattis Stephen King 70 år!

Scener ur Stephen Kings filmer har skrämt sig fast i mångas minnen. Men hur står det till med böckerna — kommer vi ihåg dem, hur otäcka är omslagen? Idag när Stephen King fyller 70 och ”Det” har gått på bio en vecka minns vi några av skräckmästarens filmatiserade böcker.

På KB bevarar vi bokens originalutförande därför sparar vi även förvaringsboxarna från förlagen. Här den första svenska utgåvan av ”Det” från 1987. I två volymer.

Gissar att Stephen King bidragit till vissa fobier, clownfobi till exempel. ”The Shining” har gjort starkast intryck på mig, eller rättare sagt skrämt mig mest och fått mig att utveckla en lätt fobi för hotellkorridorer. Scenen när Danny Torrance cyklar genom de ödsliga korridorerna på The Overlook Hotel är episkt gastkramande. Cykelturen går över heltäckningsmattan med grafiskt färgstarkt mönster och genom korridorer med snälla blåblommiga tapeter men vad lurar bakom nästa hörn och vad finns bakom de stängda hotellrumsdörrarna? Hela tiden förstår man att det är en tidsfråga innan något riktigt fasansfullt sker. När Danny stöter ihop med tvillingarna i blå klänningar har hjärtat varit nere i halsgropen och gnisslat i takt med tramporna på Dannys lådbilsliknande cykel en bra stund, och det blir inte bättre. Än. Det var mitt otäckaste Stephen King-minne, vilket är ditt?

 

Om du inte minns din Stephen King ger vi dig möjlighet att blicka tillbaka. KB har förstås alla svenska utgåvor. Men här kollar vi in  den första och den senaste svenska utgåvan av några titlar för att se hur designen förändrats med tiden. Och visst skiljer sig 80-talets formspråk en del från dagens?

 

”Det”

1988 Legenda

2017 Albert Bonniers förlag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Lida”

1988 Bra böcker

2015 Bonnier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Carrie”

1980 Askild & Kärnekull

2011 Bra böcker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”The Shining”

1983 Askild & Kärnekull

2014 Bonnier pocket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Jurtjyrkogården”

1984 Bra böcker

2015 Bonnier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visste du att Stephen King:

  • Fick sin debutroman Carrie refuserad 15 gånger innan den gavs ut.
  • Ibland skriver under pseudonymen Richard Bachman.
  • Citerar både Neil Young och Bruce Springsteen i förordet till ”Det”. Springsteens ”Born down in a dead man’s town” från ”Born in the U.S.A”. Och ”Out of the blue and into the black” från Youngs ”My My Hey Hey (Out of the blue)”. Boken dedikerar han till sin fru, mor och sina tre barn.

Här kan du läsa om andra otäckheter vi bloggat om:

Odjur eller bäver?

Halloween med topp fem i skräck från KB:s magasin.

Månadens skadade bok nummer 10.

 

 

 

Det här inlägget postades i Pliktflöde, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.