Kungliga bokbindare: Fredrik Wilhelm Statlander

Fredrik Wilhelm (1756-1832) var son till Melcher Didrich Statlander som var en framstående bokbindare i Stockholm. Han lärde hos sin pappa och blev mästare 1780. Då han kom från en bokbindarfamilj finns det en hel del böcker hos oss på KB som är bundna av Statlandare. När man ska försöka bestämma vem som gjort ett band är det en faktor att ta hänsyn till att det fanns nära släktband mellan många bokbindare. Stämplar kunde ärvas och lånas ut och kanske samarbetade man mellan verkstäderna.

Ett bokverk vars band attribueras till Fredrik Wilhelm Statlander är det här fina exemplaret av Lexicon latino-svecanum. Böckerna är tryckta i Uppsala hos akademiboktryckaren Joh. Edman, 1790. De har rött helskinnband av getskinn.  På ryggen har de guldtryckt titel på två gröna titelfält och ett guldtryckt blommönster.

Bården på främre pärmen är i flera olika mönster och det finns tre kronor i varje hörn.

Det finns ett ägarmärke för Gustav Adolf på främre pärmen sammanställt av en pärm­stämpel i form av ett monogram, G och A under en furstlig krona. Den är omgiven av tre kronor. Samma på bakre pärmen. Att kronan inte är kunglig tyder på att boken bundits innan han blev krönt. Det finns en dedikation i boken från tryckaren till kronprinsen vilket skulle kunna inne­bära att bandet är från samma år som trycket och gjorts för att vara en ståndsmässig present.

Ett annat praktverk är bandet till L’homme des champs, ou Les géorgiques françoises. Boken är tryckt i Strasbourg 1802. Den har ett rött helskinnband av get. Ryggen är slät och fast och har en guldtryckt titel på ett grönt titelfält och guldtryckt medaljongdekor. Den främre pärmen har en bård med akantusspiraler och en pärmstämpel för Carl XIII:s bibliotek på Rosersberg. Akantusspiraler är ett bladornament döpt efter växten med samma namn. Löv av det här utseendet användes ofta vid illuminering av manuskript. Det an­vändes också av grekiska och romerska skulptörer så mönstret togs i nyklassicistisk anda upp av bokbindare.

Här har vi Kongl. krigs vettenskaps akademiens handlingar år 1807. Den är tryckt i Stockholm hos Carl Delén 1808. Det är ett helskinnband av get som har färgats blått vilket är lite mer ovanligt. Den vanligaste färgen på de färgade skinnbanden är rött.

En triglyf- & metopbård ramar in främre och bakre pärmen. Den är inspirerad av en dorisk fris som är en arkitektonisk utsmyckning som består av tredelade plattor, triglyfer, avdelade av fyrkantiga plattor, metoper.

På främre och bakre pärmen finns pärmstämplar, ett krönt spegelmonogram som består av två mönstrade motställda C med XIII i mitten under en kunglig krona. Eftersom det är en kunglig krona är bandet troligen från tidigast 1809 eftersom det var då Carl XIII blev kung.

Källor:

Hedberg, Arvid. Stockholms bokbindare 1460-1880: anteckningar. Bd 2, Tiden från omkring 1700 till 1880. Stockholm, 1960.

Lindberg, Sten G. Mästarband. Stockholm: Bokbindarmästarefören. 1980.

Rudbeck, Johannes. Svenska bokband under nyare tiden: bidrag till svensk bokbinderi­historia. 2, 1718-1809. Stockholm: Fören. för bokhandtverk, 1913.

Sjögren, Arthur & Rudbeck, Johannes. Svenska kungliga och furstliga bokägaremärken in­klusive dedikations- och donationsexlibris: med över 900 avbildningar. Stockholm: Lagerström, 1915.

Det här inlägget postades i Bokhistoria och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.