Alger i raritetssamlingen

Visste du att alger kan bli till skön, om än skör konst?

I KB:s svenska raritetssamling finns en sällsynt samling av alger, skördade och pressade för nästan 150 år sedan. Algerna är fästa i en till det yttre oansenlig (alg-)grön bok som bär titeln ”Typ-samling af Skandinaviens alger innehållande 100 arter”. Den är utgiven av Sophia Åkermark i Göteborg 1870.

100 arter finns i boken, men några är så sköra att de smulats sönder eller fallit bort.

Ett exemplar av boken finns tillgängligt digitalt på Bohusläns museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Algerna är numrerade och presenteras med namn och förekomst, geografisk och tidsmässig: ”1. Odonthalia. I hafvet. Bohuslän. Apr.”

Och de är vackra! Färgerna kan fortfarande skönjas i flera exemplar och formerna är minst sagt varierande. Från flikigt vasst, till mjuka molnformationer och spinkiga snören. En del alger är nästan genomskinliga medan andra har kraftigare delar. Arrangemangen av de pressade algerna på bokens sidor bildar fantasifulla levande formationer, ändå var det 150 år sedan just dessa alger svävade fritt i havet…

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.