Så formger designer känd från Sex and the city Madame Bovary

Spanske skodesignern Manolo Blahniks högklackade skor blev kända för många i och med tv-serien Sex and the city. Idag säljs hans skor över hela världen. Från formgivning av skor till formgivning av böcker är steget inte så långt. Så här ser det ut när Blahnik designar omslaget till Madame Bovary. Direkt från KB:s samlingar kommer här en klassisk madame i skir negligé och nätta skor.

Foto: Jens Östman/ Kungliga biblioteket

Den här utgåvan av Madame Bovary släpptes 2006 med anledning av Penguin classics sextioårsjubileum och är inköpt särskilt till KB:s bokbandssamling. Till boken hör också en kassett av plexiglas. Upplaga med 1000 numrerade exemplar. Sex and the citys huvudkaraktär Carrie Bradshaw (spelad av Sarah Jessica Parker) var väldigt förtjust i Blahniks skor och gjorde dem därmed världskända.

På KB har bok och sko sedan länge figurerat i samma begrepp. Vi har nämligen en förvaringslösning som vi kallar boksko. Här kan du läsa mer om bokskon.

Madame Bovary är Gustave Flauberts första roman, utgiven 1856 och kanske ett av de främsta verken i den franska litteraturhistorien. I ett tidigare inlägg här på bloggen kan du bekanta dig med  Lexikon över vedertagna åsikter, ett annat verk av Flaubert.

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.