Glad midsommar med en blomma från Harry Martinson

I KB: s enorma samlingar upptäcker man ofta mer än det man letar efter i stunden. Ett format som sticker ut, ett typsnitt som skiljer sig från mängden och pockar på uppmärksamhet eller en författare som lockar lite extra. Nyligen när jag sökte en bok fann jag en blomma. Och inte vilken blomma som helst utan en som Harry Martinson tecknat på försättsbladet till sin diktsamling Cikada från 1953.

Blomman gjorde mig glad och lite uppspelt. Men överraskar inte kollegan Jan Ottosson som köper in böcker från antikvariat för att komplettera luckor i KB:s samlingar och som jag träffar i magasin när jag upptäcker Cikada i raritetssamlingen. Jan berättar att blomman är en rätt så vanlig syn i en bok av Harry Martinson och pekar mot andra samlingar i magasin där Martinson-blommor går att hitta. Två av dessa har du tidigare kunnat bekanta dig med när vi bloggade om förstaupplagan av Aniara.

Det här exemplaret av Cikada är från KB:s svenska raritetssamling och är en bibliofilutgåva –  som förutom blomma och dedikation – innehåller dikten Elegi som aldrig tidigare publicerats och dessutom en reproduktion av en teckning som Harry Martinson själv ritat.

Bilden är nära förknippad med Sven X:et Erixons fresk Liv död liv i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården.  Detta vet vi tack vare att en före detta kollega omsorgsfullt skrivit ned alla detaljer på ett ark som följer med boken. Till och med uppgiften om att boken är ”tryckt på antikrandigt papper från Grycksbo pappersbruk” finns med.Om bilden kan du läsa mer i böckerna Harry Martinson: Myter. Målningar. Motiv och i Harry Martinson i målarnas mitt: penna, pensel, palett. 

I Cikada gestaltar Harry Martinson sin oro för framtiden och hur människan kommer ta hand om naturen och handskas med atombomber. Historien slutar med att jorden går under i ett kärnvapenkrig. Samtidigt registrerar ett rymdskepp allt från sin sfär. Visst låter historien bekant. Många tankar Martinson lyfter här går nämligen igen i rymdeposet Aniara tre år senare. Slutet på Cikada – Sången om Doris och Mima – kom dessutom att bli de 29 första sångerna i Aniara. Cikadan är en ovanlig insekt i Sverige men lär vara det första ljud som hörts efter bomben fallit i Hiroshima.

1974 tilldelas Harry Martinson Nobelpriset i litteratur ”för ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos”. Priset delade han detta år med Eyvind Johnson.  1978 tar Harry Martinson sitt liv på Karolinska sjukhuset i Solna.

Med sju sorters blommor under kudden på midsommarnatten drömmer du om framtida kärlekar. Här nöjer vi oss med en blomma men drömmer sött om rariteter, dedikationer, vackra böcker och annat kul att blogga om i framtiden. Glad midsommar!

Avslutningsvis också en bok av Harry Martinson med tydlig koppling till midsommar Midsommardalen utgiven 1938. Mer om den kan du läsa här.


 

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.