Hellsingska giftpinnar på stranden

Nittioåtta år skulle Lennart Hellsing ha fyllt idag om han hade fått leva. Han dog dock redan för två år sedan. Han debuterade 1945 och hans sista bok kom ut 2014 så han hade en verksam period på 69 år. Hans böcker finns förstås på KB. Utöver alla sina egna böcker var han också en flitig översättare. Lennart är mest känd för sina barnböcker men han skrev också för vuxna. Dagens text handlar om en liten poesibok som heter Strandbok som kom ut första gången 1964. Boken består av 36 fyrradiga dikter på hexameter och den är illustrerad av Fritz Sjöström. Originalutgåvan är en ganska oansenlig, men fin, liten sandfärgad bok med vad som ser ut som lite klotter på framsidan.

        

Redan när boken först gavs ut ville författaren utge den i form av cigaretter. Han ville kunna öppna en ask och bjuda på en dikt. Inget förlag nappade på idén så det dröjde till 2006 innan den förverkligades. Då framställde förläggare Nisse Larsson på Nisses böcker cigarettpaket med vardera 18 hoprullade dikter. Askarna är kompletta med varningstext ”Hexameter kan påverka rytmsinnet”, ”Även en liten dos poesi kan orsaka eufori”.

repro: Kungliga biblioteket

En gång bodde jag på samma hotell som Lennart i Bologna. Flera gånger såg jag honom stå utanför hotellet med en cigarett i handen men jag vågade aldrig gå fram och prata med honom. Kanske hade han bjudit på en cigarett eller en dikt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.