Vårångest med Lagerkvist

Idag är det Pär Lagerkvists födelsedag. Född i den ljuvaste tiden på året kom han att bli en av våra främsta skildrare av ångest. Vi har förstås alla hans verk i våra samlingar och flera av dem i lite extra fina band.

Bödeln är en antinazistisk roman från 1933.  Utgåvan nedan från 1968 är illustrerad av Staffan Hallström. Bandet är utfört av Herbert Lindgren 1974. Det är ett svart helskinnband (kalv) med applikationer i oasis (getskinn) samt guldtryck.  Dödens ängel med en soldathjälm på kraniet breder ut sina svarta vingar framför en mörkgrön himmel. I bakgrunden korsas himlen av en vit raket.

Poesiboken Ångest som kom ut 1916 är kanske den mest kända av hans böcker och den som har placerat honom i facket ångestskildrare. Här har vi den i ett halvfranskt band utfört av Edith Welinder. Pärmen består av mönstrat överdragspapper och den har rygg och hörn i skinn.

                 

Ångest, ångest är min arvedel,
min strupes sår,
mitt hjärtas skri i världen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.