En blågul Sherlock Holmes

En svensk mästerdetektiv med samma verkshöjd som Sherlock Holmes – finns en sådan? Ture Sventon kanske? Jo, men även Fred Hellington.  

Idag har vi öppnat det bortglömdas kammare och letat fram det mest obskyra vi kunde hitta. För 100 år sedan satt mästerdetektiven Fred Hellington på sitt kontor på Torsgatan i Stockholm och tog emot klienter. De ca 30 böckerna om honom hade Robinson Wilkins som författare, men det var en pseudonym.

Till vänster kopian från 1915 och till höger originalet från 1902.

I verkligheten var det Harald Johnsson (1886-1936) som skrev dem. Han skrev andra slags böcker (se Libris-bestånd)  också och översatte alltifrån Mark Twain till Tarzan. Hans fru Karin var även hon författare och översättare.

Hellington var en kopia av Sherlock Holmes, en bohemiskt geni som alltid hade rätt. Den första boken ”Det svarta strecket” kom 1915 och sedan skrev Johnsson nästan alla Hellington-böcker på fyra år. Det gick undan! Bokförlaget Dahlgren & co annonserade ut att en halv miljon exemplar hade sålts. De kostade dock bara 25 öre. Johnsson hade bra känsla för säljande titlar eller vad sägs om ”De tre ormögonen”, ”Doktor Bertrams två hjärtan”, ”Handen med sju fingrar” och ”Den döda hämnerskan”?

Två utgåvor från 1916.

Billiga böcker från förlaget Dahlbergs.

 

 

 

 

 

 

Om Johnsson var 25 öres-deckarnas kung så var det bara för en kort stund. Efter sin död 1936 har han fallit i total glömska och böckerna finns knappt att hitta på antikvariat heller. KB har en samling av Karin och Harald Johnsons efterlämnade papper i handskriftssamlingen, men det mesta är brev, bilder och manuskript från Karins författarskap. Av Harald finns manuskript till de böckerna utanför deckargenren, lika bortglömda de också.

”Tom Teges pekfinger” (1915) och ”De ovala ringarna” (1916). Okänd illustratör till samtliga exempel i detta inlägg.

De bortglömda böckerna finns förstås på KB. ”Det svarta strecket”, den första boken i serien från 1915, har faktiskt digitaliserats så du kan alltså ladda ned den som pdf och läsa själv. Det tar inte lång tid att läsa klart denna utpressningshistoria som utspelas i London. I den första boken bodde Fred Hellington nämligen där. En rik man plågas av något skumt i hans förflutna. Den som har läst Conan Doyles ”En studie i rött”, ”De fyras tecken” eller novellen ”De dansande figurerna” kommer att känna igen sig.

 

 

 

PS.
KB har tjänsten eBooks on demand (EOD) som är ett europeiskt samarbete. Dessa digitaliseringar, och andra som KB har gjort, hittar du på sidan www.kb.se/samlingarna/Digitaliserat/. ”Det svarta strecket” är en sådan digitalisering.


Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.