Henk Rispens femtiotalsband — säkert i en bokhylla nära dig

Foto:Istvàn Borbàs/Kungliga biblioteket

Foto: Istvàn Borbàs/Kungliga biblioteket

Gör dig redo för retro och igenkännandets glädje. Eller gör nya upptäckter i bokband med sval femtiotalsdesign. Holländaren Henk Rispens (1926-2004) bokband känner du troligen igen – även om inte formgivarens namn låter bekant.

Böckerna är vanliga eftersom Rispens formgav omslag till populära serier från stora förlag och bokklubbar på 50-talet. KB har en samling av Rispens skönlitterära folkböcker. Här kikar vi närmare på tre band ur samlingen. Inspirerade av vårens färger och aktiviteter lyfter vi fram band som går ton i ton med björkarnas färg i maj, ett band med cyklar som manar till våriga turer och skymningspoesi inbäddad i gröna ränder. Banden visade vi även under Kulturnatten den 29 april tillsammans med andra band på temat vårkänslor.

Moll Flanders här i band som påminner om björkarna i maj

Foto: Jens Östman/Kungliga biblioteket

Band med färg som björkarnas löv i maj bäddar varsamt in Daniel Defoes Moll Flanders. Här i en utgåva från 1960. Mönstret utfört i gouache finns också i en röd och blå variant.

Moll Flanders lär vara en av Englands och världslitteraturens skickligaste och mest beryktade tjuvar och boken en detaljerad skildring av det fattiga London i början av 1700-talet.

Defoe, Daniel, Moll Flanders, [Ny utg.], Folket i bild, Stockholm, 1960

 

 Svängis Johanssons biografi Hjulminnen inspirerar till cykelturer i vår

Foto: Jens Östman/Kungliga biblioteket

Få upp farten på cykel med hjälp av piggt tussilagogula Hjulminnen. Bokens design i samklang med innehållet. Sven Svängis Johansson är en av Sveriges populäraste tävlingscyklister genom tiderna och Hjulminnen är hans memoarer. Det här är förstaupplagan som ingår i serien Bonniers folkbibliotek 1957.

Johansson, Sven, Hjulminnen, Bonnier, Stockholm, 1957

Möt vårnatten med poesi i antologin Skymningslek

Foto: Jens Östman/Kungliga biblioteket

”Du tog alla stjärnor från mitt hjärta

Mina tankar ringlar sig,

jag måste dansa”

Ur Att säga lågmält av Else Lasker Schüler, en av dikterna i denna antologi. Rader som minner om nyvunnen energi och rastlösa energier i en vårförälskelse. I Skymningslek har Erwin Leiser valt ut smakprov på kärlekslyrik från olika världsdelar. Boken ingår i serien FIB:s lyrikklubb, nummer 42 från 1958. Leiser var en av de första som tog initiativ till att översätta Nelly Sachs och har bland annat översatt Bertold Brecht till svenska.

Mönster utfört i gouache finns i flera färgvarianter. Till exempel svart/vit/gul.

Leiser, Erwin (red.), Skymningslek: kärlekslyrik, FIB:s lyrikklubb, Stockholm, 1958

Rispens utbildade sig i textil mönsterteckning på konstfack i Amsterdam. Kunskaperna skiner igenom i bokbandens abstrakta mönster och linjer. Rispens flyttade till Sverige från Nederländerna 1949. Väl i Sverige försökte han sälja in sina mönster till NK, Svenskt Tenn och Carl Malmstens atélje men fick nobben. De hade redan sina designers. Rispens fick helt enkelt testa andra sätt att nå ut med sitt konstnärliga uttryck, vilket ledde honom in på formgivning av böcker. Rispens hade sin storhetstid under 50-talet för trender vänder och på 60-talet satsade förlagen mer på skyddsomslagen och därför klädde man inte längre förlagsbandens pärmar med mönstrat överdragspapper. Enfärgat var tidens melodi. Rispens fick allt svårare att leva på konstnärskapet och avslutade sin karriär med att sortera post men det var det fler konstnärer och författare som gjorde så miljön var inspirerande och utbytet stort. Rispens skänkte sina förlagsband och förlagornas skisser till KB 1997. Ett urval presenterades senare i en stor en utställning på KB 2002.

 

Här finns fler bilder på Henk Rispensband i KB:s samlingar.

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.