Internationella barnmorskedagen

Barnmorskan — ett gammalt yrke som har blivit en bristresurs i dagens Sverige. Barnmorskor arbetar med preventivmedels-, sexual- och abortrådgivning samt med mödrahälsovård och förlossningsvård. De träffar ungdomar, vuxna, kvinnor och män. Den 5 maj är internationella barnmorskedagen och den firar vi med hjälp av några barnmorskor i KB:s bokmagasin.

Men hur kan en gammal bok om barnafödande konkurrera med dagens gravid- och föräldraforum online? Det visar sig att redan för 300 år sedan kunde de väntande föräldrarna botanisera bland frågor och svar från gudfruktiga jordegummor…

 

Frågor och svar anno 1715

Hoorn, Johan von, 1662-1724:
The twenne gudfruchtige, i sitt kall trogne, och therföre af Gudi wäl belönte jordegummor Siphra och Pua. Hwilka, vthi enfaldiga frågor och swar en lärgirig barnmorska troligen vnderwisa: hur hon en, af Gudi, medh lifsfrucht wälsignadt : qwinna, vthi naturlig förlosning, rätt bijstå; the swåra händelser med förstånd i tijd förekomma; och när sådant är försummat, henne sedan med konstige handgrep utur nöden och lifsfahran hielpa skal och kan. Swea rikets almoge til goda, : wälment vthi möjeligaste korthet författat, och åth them dedicerat af Johan von Hoorn … Stockholm, tryckt hos Jul. Georg. Matthiæ, kongl. antiq. archiv. boktr. åhr 1715.
Stockholm, 1715 : (Matthiae)

Handbok av Kraak, 1782

Kraak, Johan, 1745-1810:
Hand-bok för barnmorskor. På kongl. collegii medici befallning författad af Johan Kraak … Stockholm, tryckt hos commissarien P.A. Brodin, 1782.
Stockholm, 1782 : (Brodin)

 

 

 

 

Grafisk utvikning från 1814

Alm, Jacob, 1754-1821:
Hand-bok för barnmorskor. På kongl. maj:ts nådigste befallning utgifwen af Jacob Alm … Stockholm, tryckt hos Samuel Rumstedt, 1814.
Stockholm, 1814 : (Rumstedt)

 

 

Graviditetssnurra från 1822

Cederschiöld, Pehr Gustaf, 1782-1848:
Handbok för barnmorskor. Af P.G. Cederschjöld … Med 3 kopparstick. Stockholm, tryckt hos Olof Grahn, 1822.
Stockholm, 1822 : (Grahn)

 

 

 

En samling broschyrer från åren 1700-1829

 

 

 

 Barnmorskornas sociala och ekonomiska ställning 1914

Berglund, Frans, 1861-:
Barnmorskornas sociala och ekonomiska ställning : inledningsföredrag vid Stockholms läns läkareförenings sammanträde april 1914. [Jämte: Dr Harald Sörmans skrifvelse rörande dyrtidstillägg åt barnmorskorna… i Malmöhus län och dr H.Forssmans skrifvelse till pressen och till kommunalordförandena i Vesterbottens län angående dyrtidstillägg åt barnmorskorna.]
Göteborg : [s.n.], 1916

 

 

Naturlig förlossning med bäckengungning och bäckensvängning 1950

Heardman, Helen:
Naturlig förlossning : En handbok för sjukgymnaster och blivande föräldrar / Med förord av Gunnar af Geijerstam. [Övers. av Margareta Ringqvist och Ulla Chöler]
Stockholm : Koop. förb., 1950

 

 

 

Här hittar du alla barnmorskor i KB:s tryckta samlingar:

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.