May the fourth be with you – Star Wars-dagen 4:e maj

”May the force be with you.” Det är den goda sidans standardfras i Star Wars-universumet. Eller Stjärnornas krig, som den berömda filmserien heter på svenska. När Star Wars-fans världen över vill fira sin egen dag är det förstås med en ordlek i sann science fiction-nördanda — ”May the forth be with you”. Tänk dig en läspande Obi-Wan Kenobi, så förstår du.

Star Wars har funnits i våra medvetanden i 40 år. Först ut på biograferna var tre underhållande och spännande äventyrsfilmer — Stjärnornas krig (1977), Rymdimperiet slår tillbaka (1980) och Jedins återkomst (1983). Sedan följde tre svagare filmer — Det mörka hotet (1999), Klonerna anfaller (2002) och Mörkrets hämnd (2005). Det har även gjorts animerade teveserier och för ett par år sedan kom fortsättningen i filmserien, storfilmen The Force awakens (2015) och Rogue One (2016), en fin men sorglig prequel med mycket snygga rymdscener. I de två senaste filmerna står kvinnorna i centrum, vilket har väckt uppmärksamhet.

I KB:s audiovisuella samlingar finns givna spår av Star Wars. Men vilka avtryck har detta världsfenomen gjort i KB:s boksamlingar? 2000-talets många pyssel- och legoböcker med Star Wars-tema får här stå åt sidan när jag fokuserar på de första åren och gör fyra fina fynd på bokhyllan:

 1. Den första boken från 1977

  Stjärnornas krig / av George Lucas ; övers. av Hans Granqvist
  Stockholm, Tiden, 1977
  213 s., 19 cm

  Länk till boken i KB:s katalog 

   

 2. Seriealbum 1977-1983

  Stjärnornas krig. Sundbyberg : Semic, 1977-1983
  Bestånd i KB: 1-6

  Länk till tidskriften i KB:s katalog

  3. Seriealbum med nya äventyr 1983-1985

  Stjärnornas krig : nya äventyr från Star wars
  Sundbyberg, Semic press, 1983-1985
  26 cm
  I KB finns: 1983/84-1985:3

  Länk till tidskriften i KB:s katalog

  4. Bok med kassettband 1983

  Stjärnornas krig.
  Stockholm : Select video, 1983 ; (Danmark)
  Serie:  Action-serien (Hemmets journal), [Nr 1
  ;
  Länk till KB:s katalog

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.