Saker som ingen vet om Kungliga biblioteket

Det du nu ska få ta del av är några av Kungliga bibliotekets allra mest förborgade hemligheter som mycket få människor vet om, förutom de som jobbar här och kanske inte ens då. Det är nämligen så att när man blir anställd på KB så får man en mycket kort introduktion i var man inte får gå och var man ska akta sig för att sitta.

Vi tänker bjuda med er, bara för idag, på en tur bakom de verkliga kulisserna här på Kungliga biblioteket.

Som de flesta vet så finns ett flertal våningsplan med magasin här under huset i Humlegården. Men det få vet är att ett av dem är låst och där får ingen komma in. I en av alla hissar som leder ner till magasinen hittar man siffran 00, men den går inte att trycka på. Vad finns då på våningsplan 00 undrar du säkert.

Fotobevis taget vid något tillfälle.

Svaret hittar man i ett av våra mötesrum där den hemliga nyckeln som behövs för att kunna komma in i magasinet ligger. Rummet heter Klemming-rummet och då förstår du säkert att det här är en av den mytomspunne gamle riksbibliotekarien Klemmings hemligheter.

Fotobevis på nyckeln som nästan ingen har sett.

Gustaf Edvard Klemming arbetade här på Kungliga biblioteket från november 1860 då han blev tillförordnad chef till att den 27 oktober 1865 få titeln kungliga bibliotekarien. 1 januari 1878 ändrades den till överbibliotekarie, och han avslutade sin tjänst på KB 10 oktober 1890. Klemming donerade inte bara sin privata boksamling med över 10 000 band utan han var även med att planera huset här i Humlegården.

Gustaf Edvard Klemming djupt fokuserad vid sitt arbetsbord. Fotobevis taget i nutid.

Då tänker du så klart att magasinen under jord inte ingick vid den tiden (eftersom du vid det här laget redan har tagit reda på att magasinen under jord sprängdes fram först under 1980-talet) och tar det därför som sant att vi bara luras. Men det kan ha varit så att han lät bygga en hemlig gång ner till det hemliga bergrummet som sedermera blev våningsplan 00. Vi har inte bara ett bevis på att denna våning existerar med en bild på hissknappen, vi har även en bild på den hiss som Klemming själv använde för att skicka sina dokument ner till sitt arbetsrum.

Text på skylt: Max 100 kg. Ingen person får medfölja. Denna skylt tillkom i ett senare skede, troligtvis strax efter 1890.

Klemming var inte bara överbibliotekarie han var enligt rykten dessutom en excentrisk person som ägnade sig åt mysticism och spiritism. Vad det är han egentligen pysslar med magasin 00 är det mycket få som vet men enligt en säker källa så finns hans arbetsrum bevarat där. Det sägs att han sitter där bakom sitt skrivbord och förtecknar listor och bibliografier över de privata boksamlingar han inte hann med under sin livstid.

Men vi har inte bara Klemming som ständig medarbetare här utan även modernare tingestar så som en alldeles egen perrong 9 ¾ fast då inte på Kings Cross Station som Harry Potter utan från en av våra personalkorridorer. Denna öppnas endast natten mellan 28 och 29 mars och vi passade på att dokumentera dörren för att visa er.

Som ni kanske inte vet så var natten mellan 28-29 mars ovanligt ljus, eller något…

Den hemliga entrén till KB:s perrong 9 3/4.

 

Till sist, att tro eller att inte tro?

Nu tror du säkert att vi bara skulle hittat på det här, men det har vi så klart inte. Att källkritik är viktigare än någonsin är ingen nyhet idag och vi misstänker (och hoppas) att våra läsare inte tar någon historia för sanning. Så kanske är även dessa historier bara just historier… Vi kommer inte att avslöja det, men en ledtråd är ändå att man alltid bör vara observant och inte lita på allt man läser, och framför allt inte i dag 😉

Det här inlägget postades i Bakom kulisserna, Okategoriserade, Samlingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.