Worrals – från kulsprutepinuppa till flyghjältinna

Modesty Blaise har vi tidigare puffat för, men det finns fler litterära hjältinnor att skriva om. Vi går tillbaka till andra världskriget och hittar äventyrskan Worrals i den kvinnliga flygkåren på jakt efter spioner.

Några av de Worrals-böcker som gavs ut i Sverige.

Författaren W.E. Johns hade fullt upp med att skriva böcker om Biggles då brittiska krigsministeriet bad honom hitta på en hjältinna som var med i flygkåren Women’s Auxiliary Air Force (WAAF). Johns hittade på Joan Worralson delvis inspirerad av några dåtida kvinnliga flygaräss som Amy Johnson. Den första romanen ”Worrals of the WAAF” (”Worrals vid flyget”) gick först som en följetong 1940 i tidskriften Girl’s own .

En bok om Amy Johnson, inspirationskälla till Worrals.

Women’s Auxiliary Air Force hade under andra världskriget en stor verksamhet, men Worrals fick också låna arbetsuppgifter från kvinnorna i Air Transport Auxiliary som gjorde transportflygningar.

Om Johns hade en kvinnlig läsarskara i åtanke så såg svenska bokförlaget B. Wahlström Worrals som en hjältinna för unga pojkar som redan läste Biggles. Undertitel på varje Worrals-bok var ”berättelse för pojkar” och de hade gröna, inte röda bokryggar.

2,75 kr gick en Worrals-bok på.

Nio av elva Worrals-titlar gavs ut i Sverige, den första 1943 och den sista 1950. Att säga att de nu bortglömda böckerna var sågade av sin samtid är en underdrift. ”Worrals ger sig alltid ut på de mest dumdristiga, för att inte säga fjolliga, färder, mestadels spaning efter spioner. Det underliga är att de skurkar som hon spårar upp alltid verka synnerligen naiva och lättfjällade, så att Worrals får tillfälle att utföra den ena bragden efter den andra” skriver SvD 2/7 1944.
I Expressen avfärdas hon först som ”långbent pinuppa” (5/12 1947), ett par år senare (21/7 1949) kallar tidningen henne för ”kulsprutepinuppa”.

Några av de kvinnor som tjänstgjorde under andra världskriget.

Eftersom jag inte, om sanningen ska fram, är inläst på Worralsböckerna så står jag över att recensera dem, på ett nationalbibliotek behöver man inte heller tycka bu eller bä om innehållet i en bok, vi väljer inte vad som ska samlas. En som är inläst är Jonas Ellerström som i Opsis Kalopsis nr 3/2016 (”Worrals – en tidig feministisk flygare”) slår på stora trumman för Worrals:

”Worrals är genom hela serien om elva romaner en påfallande stridbar och välformulerad person, alltid beredd att kräva sin rätt och opponera sig mot stelbenta manliga fördomar om kvinnors förmåga. Det är kanske oväntat att kalla författaren W.E. Johns för feminist, men jag menar verkligen att det är rätta ordet.”

Jag hittar en artikel av finlandssvenska författaren Birgitta Boucht där hon läst om sin ungdoms favoritböcker (”Hon var den första kämpande feminist jag stött på”) på nytt och inte kan rekommendera dem. De är för koloniala, klichéfyllda och våldsförhärligande. Boucht kommer ändå till samma slutsats som Ellerström:

”[Worrals] lever sitt liv tillsammans med mig. Jag tänker inte rensa ut de skamliga Worralsböckerna ur min bokhylla. Jag kommer antagligen inte att läsa om dem. Men jag uppskattar att hon finns inom räckhåll. En flicka som kände mig när jag var flicka, som kom till min undsättning när jag var medelålders, en flicka som jag gärna åldras tillsammans med.”

Hon refererar till ett kritiskt ögonblick på 1980-talet då hon varit på lyrikfestival i Bagdad och som turist tagit lite för många bilder på stan. Då hon konfronterades med polis som trodde att hon var spion frammanade hon sin inre Worrals och lyckades prata sig ur knipan.

W.E. Johns la ned Worrals 1950, men skrev ungdomsböcker ända till sin död 1968.

Fotnot. Bilderna på WAAF är från Wikimedia och kommer ifrån Imperial War Museums och The National archives i Storbrittanien. Illustratören till Worrals-böckerna är okänd men jag fick OK av förlaget B. Wahlströms.
Bloggens Modesty Blaise-inlägg finns här.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.