Bajen forever!

Jag vill redan så här inledningsvis flagga för att det här blogginlägget kan komma att vara svårt att relatera till för den som inte brinner för Hammarby, men det kan ändå vara av ett visst allmänhistoriskt intresse för alla som är nyfikna på vad man kan hitta på Kungliga biblioteket och varför pliktleverans och pliktinsamling är en rätt fantastisk företeelse.

I väntan på att Allsvenskan ska dra igång och med tillgång till Sveriges tryckta, audiovisuella och digitalt utgivna material under huset och i min dator så har jag gjort en egen liten empirisk undersökning om vad som kan finnas om Hammarby IF inom Kungliga bibliotekets digitala och fysiska väggar. Att valet föll på just Hammarby är högst subjektivt och jag vill därför för säkerhets skull poängtera att val av material och textinnehåll på intet sätt är representativt för de som jobbar här eller för KB som helhet.

Böcker

Supportern. Stig ”Slas” Claesson, Cavefors Malmö 1962.

Det har skrivits en hel del böcker om Bajen, inte minst under de senaste åren. Att få med alla här vore en omöjlighet, här kommer därför ett ytterst litet axplock. Jag startar med Stig ”Slas” Claesson´s bok Supportern, där novellen med samma namn finns. Jag hittar första utgåvan i ett av våra magasin.

Djurgårn, sa killen. Hade han sagt Gnaget. Man fattar ju om en kille säger Gnaget. Till och med IFK eller Hagalund eller Sumpan. Eller Älvsjö eller något annat insnöat lag i Tumba. Men Djurgårn. Hammarbaj, sa jag. Och så säger killen Djurgårn. Vi snacka bara lite löst. Vi snacka om gäng som vi tyckte skulle få finnas. Lag som vi kände för. Jag hade halv pott sagt Reimers. Fast man känner ju mer för Hammarby. Hade jag sagt Reimers hade killen vissnat. Och så säger han Djurgårn. Jag vart förbannad. …//…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go, Bajen, Go! riktar sig framförallt till ungdomar och togs fram för att de yngre medlemmarna skulle få lära sig om Hammarbys historia under de dryga 85 år som då gått. Här kan man även läsa om den supporterkultur som man arbetade för och vad Hammarby-andan representerar:

”När hejaramsorna slutar att vara hejaramsor i den glättiga, uppmuntrande stilen och istället utvecklas till att bli brutala, hätska och rent ut sagt ovärdiga idrottsåskådare är vi däremot inte mé på noterna längre. Att skälla ut motståndare eller funktionärer via lumpna tillrop är inte representativt för den s k Hammarby-andan. Såna hejarop vill vi helst av allt vara utan.”  Sten R Ahlner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag hittar även Katarina Kuick och Björn Qvarfordt`s fina bok Jag hör till de få som kan leva. På baksidan kan man läsa: ”En bok om en kultur som varken är en subkultur eller en Svenssonkultur. En bok om att vara supporter. En bok om att leva.”

”Jag blev så betagen i hela grejen. Det var liksom: Oj, vad är det här för värld egentligen? Här fanns precis det jag sökte. I form av gemenskap och nya vänner och bekanta.”

”Det händer att jag svarar Hammarby när folk frågar om jag tror på nåt. Då flinar folk lite grann, och kanske jag också. Men egentligen menar jag ju det.”

”Bajen är inte ett substitut, det är en bonus! Det är viktigt att man fattar. Man ersätter inte nåt i livet med Bajen. Man får något extra.”

(hämtat från baksidestexten)

Film, Musik och Spel

Kungliga bibliotekets audiovisuella samlingar finns att hitta på databasen SMDB. Av förklarliga skäl är mycket av det här materialet upphovsrättsskyddat och är därför bara tillgängligt för forskare. Jag har efter lite sökande hittat flera roliga guldkorn och har sedan fått hjälp av en kollega som arbetar med det här materialet att kunna göra några av dem tillgängliga här. Jag kan därför bjuda på den här korta inspelningen från Veckorevy 1931 föreställande Hammarby IF som tränar fotboll på en snötäckt plan. Den här och mycket annat roligt finns att hitta på Filmarkivet.se som är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. Här kan du läsa mer om Filmarkivet.se

Klicka på bilden ovanför för att se filmen, den första 1,5 minuten är från Hammarby som tränar fotboll.

Sätt nu på dig hörlurar eller starta ljudet så ska du få lyssna på ett par spår från Hammarby IF:s 70-årsjubileumsskiva ifrån 1967:

Eller vad sägs om den här digitala inspelningen av Bajen var namnet i 1972 års version:

Här kommer Bajen var namnet i 2004:års version:

Musiken tillgängliggörs med tillstånd från Stim/NCB.

Film, Musik och Spel har en egen blogg, den heter Ljud och bild och du hittar den här.

Vardagstryck – Efemärt material

Adress- och spelkalender, Fotbollsektionen 1962

Magasin, ämnet Sport.

Jag kan så klart inte lämna ämnet utan att ta reda på vad som kan gömma sig på Vardagstryck i fråga om Hammarby. Samlingen med vardagstryck och affischer innehåller reklam- och informationsmaterial från företag, institutioner, organisationer och föreningar. Exempel på vardagstryck kan vara sådant som affischer, årsredovisningar, skolkataloger, taxeringskalendrar, teaterprogram, telefonkataloger, tidtabeller, turistbroschyrer, matsedlar, företagsreklam och mycket annat. Om man vill veta mer om efemärt material och den efemära bilden så kan man läsa om det på KB:s hemsida.

Materialet som finns här är enormt och utan en insatt kollega så skulle mitt uppdrag varit svårt.

Hammarby IF:s Fotboll-program Söndagen den 12/5 1974 Hammarby IF – IFK Norrköping

Men dessvärre blir besvikelsen stor då det visar sig att vi har dåligt med material från Hammarby. Det finns alltid luckor i pliktinsamlingen som kommer in till Kungliga biblioteket och jag får reda på att just vissa fotbollsföreningar har stora luckor. Vad det beror på kan vara lite olika, ibland är det tryckeriet som inte har levererat och ibland är det så att ansvaret har legat på föreningen som själva har stencilerat/kopierat och helt enkelt inte känt till leveransplikten. Det var först 1978 som just stencilerat/kopierat material lades till i lagen. Många mindre föreningar tampas med dålig ekonomi och har därför inte alltid haft råd att producera tryck till tillfälliga evenemang eller medlemstidningar. En av de tidssviter som vi ser på saknar helt material från Hammarby medan jag hittar både AIK och Djurgårdens material. Helt lottlös blir jag inte då vi till exempel hittar matchprogram från 70-talet. Jag får även veta att det eventuellt är en donation på väg in med just Hammarby-material, för att fylla ut luckor.

Vardagstrycks blogg hittar du här.

Medlemsblad och Tidskrifter

Hammarbybladet, nr 1 1921.

Efter lite sökande så hittar jag till slut första numret av medlemsbladet Hammarbybladet som utkom januari 1921. De första raderna lyder:

”Hammarbybladet ! Jaså äntligen ! Jag är nästan övertygad om, att det var med dessa utrop du mottog första numret av vårt medlemsblad. Ja, det har äntligen blivit verklighet av vårt gamla önskemål att få ett eget medlemsblad – efter utredningar, bordläggningar och avsomnade kommittéer m. m. Styrelsen har vid flerfaldiga tillfällen haft frågan under behandling, men på grund av de stora företag föreningen påbörjat, varit nödsakad låta frågans lösning anstå. Men var ej ledsen, för att du fått vänta, under tiden har du ju fått såväl din egen idrottsplats som eget klubbhus och det är ju icke så dåligt. När du nu dessutom får din egen tidning, kan du vara belåten med tillvaron.”

Jubileumsnummer Hammarbybladet 7/3-1922

Hammarbybladet. Jul 1921.

Att Hammarby har en entusiastisk och kreativ publik är väl allmänt känt. När jag gör en sökning i databasen Libris hittar jag en mängd fanzine som är kopplade till Bajen. Jag har inte bara hittat en katalogpost som kan leda mig vidare utan ett flertal olika poster under signumet rP. Förutom Hammarbyiten, hittar jag 5 olika fanzine. Här kan man läsa om allt från matchprogram, reseskildringar och bajenöl till svåra avslöjanden som den att östra kortsideläktaren på Söderstadion snart skulle stå klar i juni 1998. För den som vill läsa dem i sin helhet så hittar jag till min glädje att materialet finns digitaliserat på sidan hifhistoria.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Materialet är oändligt och jag skulle kunna fortsätta mitt inlägg ett bra tag till. Men jag stannar här, för det fina är att allt detta finns samlat och sparat här på Kungliga biblioteket. Inte bara för i dag utan för framtiden. Och om du någon gång skulle få frågan varför vi har pliktinsamling och vad det är bra för så är svaret; för att vi alla (oavsett intresse) ska kunna ta del av Sveriges tryckta, audiovisuella och digitala historia.

Hämtat från: Jag hör till de få som kan leva, 2013.

Till sist, trots den lite svajiga inledningen hittills av fotbollssäsongen 2017 så kom ihåg, vi kanske inte alltid vinner, men vi är bäst ändå. Tillsammans är vi Hammarby. Med det så finns det bara ett sätt att avsluta blogginlägget; Vi ses på Nya Söderstadion!

/Forza Bajen

Det här inlägget postades i Bakom kulisserna, Pliktflöde, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.