Ett fågelperspektiv på bokstäverna

Våren är på ingång, i alla fall intalar vi oss det så här års när det snöar och töar om vartannat. Men det är inte enbart något vi säger till oss för att klara av minusgraderna, nej, dagarna blir faktiskt ljusare. Det dröjer inte så länge innan tranorna kan börja räknas vid Hornborgasjön, och därefter står det inte på förrän vi (om vi har tur) väcks av strålande sol och fågelkvitter. Det gäller bara att stå ut fram till dess, men kanske kan lite inomhus-fågelskådning hjälpa till att fördriva tiden medan vi väntar.

Vi har plockat fram ett nästan komplett alfabet av anfanger, dekorerade/figurativa bokstäver tryckta med träsnitt, de allra flesta hämtade ur Erasmus Epistolæ ad diversos… (Basel, 1521), men även ett E (med den lilla fågeln) från J. Flavius Antiquitatum Judiacarum libri XX (Köln, 1524). Träsnitten ser ut att kunna delas in i två olika serier, dock är det oklart vem eller vilka som har snidat dem.

Den uppmärksamme noterar snabbt att bokstäverna F, J, K, O, P, U, W, X, Y och Z saknas. När det gäller J, K och W skulle det kunna hända att de inte ingår i dessa serier eftersom de är överflödiga i latinska texter, men de andra däremot finns med all säkerhet någonstans därute i det fria.


Vill du titta på fler anfanger? Läs våra andra inlägg som behandlar ämnet:

 

Det här inlägget postades i Bokhistoria och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.