Mitt hjärta vart tog du vägen?

Stort som en knuten näve. Vikt cirka 300 gram. Blodrött. Sammetslent.

Bland de tusentals böcker som varje år inkommer till Kungliga biblioteket genom pliktleverans, inköp eller antikvariskt förvärv, finns det några som berör mer än andra. När Alla hjärtans dag inleds med ett oväntat möte – med en 300 år gammal bok ämnad att tjusa och förföra – vem kan då undgå att bli kär?

Bokbandet är kärleksfullt och sensuellt – i mjuk och len och välbevarad dräkt – ett blodrött sammetsband med ciselerat guldsnitt dekorerat med blommor målade i lysande rött, grönt och brunt. Det är försett med hörnbeslag i metall och har två kompletta spännen. Kapitälbandet av tråd är grönt och gult. Måtten är nätta: 115 x 73 x 46 mm. Vikten är 294 gram. Enligt namnteckningar på eftersättsbladet har boken tillhört Cathrina Josepha Franc. 1749 och C. von Stockenström 1848.

Inlagan är mer stram och svårflirtad: Förtsch, Andeligh watukälla, ther vthaff sig hwart och itt christtroget hierta vthi margahanda anfechtning; köld och heeta wederqweckia och vpfriska må: förswenskad aff Haquino Ausio, med boktryckiarens H. K. bekostnat. Och nu å nyo öfwersedd, sampt medh tröst-språk, lärosånger, böner, rijm, bönesuckar och skrifftermåhls-articklar förmehrad. Jämpte tilökning aff en fulkomligh psalm-book, såsom och evangelier och epistler öfwer heela åhret. 1683.

Det röda bokhjärtat kommer att placeras i den svenska praktsamlingen.

Läs mer om psalmböcker i KB:s samlingar.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.