Mätningar i tid och rum – nyckeltal och prognoser i Humlegårdens magasin

Rapport om de beräkningar som ligger till grund för den långsiktiga magasinsplaneringen på KB. Prognosen är god – med nuvarande tillväxttakt av samlingar beräknas utrymmet i Humlegårdens magasin räcka till år 2050.

Årliga mätningar

2016 var året då alla samlingar följde sin förväntade tillväxtkurva vid de årliga mätningarna i KB:s magasin. Några exempel: Musiktryck – plus en hyllmeter, Utländska böcker – plus 89 hyllmeter, Disketter – ingen tillväxt.

Summan av kardemumman är 17,3 hyllmil fördelade på fem magasinslokaler i Bålsta, Grängesberg, Stockholm och Strängnäs. Den uppmärksamma läsaren noterar att denna siffra endast är marginellt högre än förra årets. De växande samlingarna ökade som beräknat med en dryg hyllkilometer men den totala siffran påverkades förra året av gallring av material som inte är leveranspliktigt och omdisponering av hyllor till en mer effektiv förvaring.

De 20 magasinsrummen i Humlegården rymmer vardera ca 900 kvadratmeter.

Nyckeltal

2016 var det dags att lägga ytterligare en anteckning till journalen över samlingarna. Sedan tidigare har vi god kännedom om hur många böcker det går på en hyllmeter. Den frågan har vi besvarat i detalj genom noggranna beräkningar av delsamlingar och format. Några exempel: Svenska 1700-talsböcker – 50 volymer per hyllmeter, Musiktryck – 502 volymer (tryck) per hyllmeter, Liggfolio – 1-2 volymer per hyllmeter. Nu var det angeläget för oss att ställa frågan: hur många hyllmeter går det på en kvadratmeter för olika samlingar och format? Sådana nyckeltal kommer väl till pass när man planerar flytt av samlingar, inköp av ny magasinsinredning och gör prognoser för hur länge magasinsrummen räcker till.

Under hösten har undersökningar gjorts i Humlegårdens underjordiska magasin. Med rutat kollegieblock, tumstock och lasermätare som diagnosverktyg har vi mätt magasinsrum från vägg till vägg, tagit prov på mittgångars bredd och arbetsgångars frekvens, beräknat behov av avlastningsytor och funderat över logistik. Om samlingar och bevarande kan härmed presentera ett första resultat. Med utgångspunkt från dessa nyckeltal och nuvarande tillväxt för samlingarna i Humlegården beräknas utrymmet i magasinen räcka till år 2050.

Nyckeltal för olika format i KB:s magasin i Humlegården

Nyckeltalen avser kompakthyllor.

Hyllmeter per kvadratmeter
FORMAT NYCKELTAL
oktav 19
kvarto 14
folio 7,5
folio Handskrifter 9
liggfolio hyllplan 15
liggfolio lådor <1m 15
liggfolio lådor >1m 30
1000 hyllmeter – motsvarighet i kvadratmeter
FORMAT NYCKELTAL
oktav 52
kvarto 71
folio 133
folio Handskrifter 111
liggfolio hyllplan 33
liggfolio lådor <1m 33
liggfolio lådor >1m 67
Det här inlägget postades i Magasinsfrågor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.