Carta Varese, ett Italienskt stickspår från specialsamlingen Hedbergs bokbinderi

 

Dekorerade papper för bokproduktion, så kallade överdragspapper finns i flera av Kungliga bibliotekets samlingar. De innehåller papper i helark och provböcker över dessa från både tillverkare och återförsäljare.

En stor del av dessa papper och provböcker innehåller marmorerade papper, en teknik där ett papper doppas i ett kar fyllt med en trögflytande slemgrund och där färg som är preparerad med t.ex. oxgalla flyter på ytan. Alla papper är alltså gjorda för hand och varierar i färg och form, även flertalet andra tekniker finns representerade, klisterpapper, präglade papper, och tryckta papper där man använt olika trycktekniker.

 

En liten provbok troligen från 1904, endast 35x55mm,  skiljer sig från mängden. Den innehåller tryckta papper som har ett lite bredare användningsområde än bara överdragspapper till böcker. Avsändaren Giuseppe Rizzi från Varese i norra Italien handlade med så kallade Carta Varese, papper som har sitt ursprung från tryckarfamiljen Remondini.

 

 

Under arbetet med uppordningen av Hedbergs bokbinderi upptäcktes även ett femtiotal helark av denna typ av papper som bland annat visar tryckformens storlek, mönsterpassning och pappret i råformat. Det är blocktryckta papper, man har alltså använt tryckformar av trä, och är tryckta med upp till fem färger i olika motiv och mönster.

 

Foto: Jens Östman/KB

 

 

Huller om buller!

Efter att ha legat vikta och osorterade i papplådor av dålig kvalitet har vi nu placerat respektive mönster i var sitt papperskonvolut och därefter har det även fått nya lådor av bra kvalité. Med denna förhållandevis enkla åtgärd har dessa färggranna tryck nu fått en bra förvaring för både nutid och framtid.

 

Det här inlägget postades i Bevarande, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.