Från William Morris till porr för blinda: Bloggen fyllde fem år med event

Onsdagen den 7 december var ingen vanlig dag. Det var den här bloggen  Om samlingar och bevarandes  femte födelsedag. För att fira bjöd vi in alla läsare – nära såsom kära och de långtbortifrån till en drop in-visning av ett urval böcker som vi bloggat om genom åren. Under en och en halv timme fick vi besök av ett femtiotal gäster som kom och tittade, ställde frågor och firade vår femåriga blogg. Urvalet presenterades utifrån sex olika teman. Häng med på visningen!

 Populärkultur

”Förbjuden längtan” och ”Tusen skäl att älska”, det är Harlequin-titlar det! Här kunde besökare drömma sig bort från Stureplans larm eller hålla tentaångest i schack för en stund med hjälp av titlar från förlaget som är mästare på kärlek. Eller varför inte djupdyka i gamla godingen  Mitt livs novell eller i förbrytarhandböcker som Nick Carter när tillfälle äntligen erbjöds. Dagen till ära hade vi också plockat fram krimskramset, eller rättare sagt, alla de där glittriga och ofta rosa prylarna som följer med tidskrifter för att locka till köp och som vi sparar utan att göra så mycket med.

 

 

 Märkvärdigt och vidunderligt

Den här bloggen har en mörkare, mer mystisk sida. Här släppte vi fram den. Det var småtroll och det var Storsjöodjur. Fantastiska vidunder och fantastisk Alice i underlandet-utgåva. Ett sällsamt fall med Dr Jekyll och Mr Hyde och Sveriges första science-fiction roman, den sista en förstautgåva dessutom. Sist men inte minst var där också den läskiga familjen från Magdeburg som återvänt från skendöden.

 

 Bokband och typografi

Här var det bokband och Morristypografi som drog blickarna till sig. Vi laborerade med ytterligheter som extremt utstyrt till form men även extremt vackert till innehåll. Men vi gick också genom årets skiftningar. Från arktisk vinter där isbjörnar vandrar i karavan över bokbandet till Bellmanbandet som blommar ljuvt av sommar.

 

 

 Specialsamlingar

Storm, porr för blinda, färggranna kungliga barnböcker och pappersböcker sammanfattar bordet där den minsta gemensamma nämnaren var specialsamlingar. Här blåste det upp till storm i form av tyska modernistiska tidskriften ”Der Sturm”, och pappersband och pappersprover från Wärmlings provboksamling respektive Hedbergs bokbinderi var ytterligare en färgklick på bordet.

 

Nedan, Nina Lindes bländande vita bok ”Lagom blind” med porr för blinda. Här i bild tillsammans med Gustav den VI Adolfs barnböcker.

 

Tidskrifter

Det finns en tidskrift för varje tillfälle – och för varje intresse. Det ville vi visa här och lyfta fram titlar som ni kanske inte visste fanns. Vilka andra tidskrifter hade ”Akvariet” – världens äldsta akvarietidskrift – till bordet? Jo, bordsplaceringen såg ut så här; existentiella Memento från Sveriges begravningsbyråers förbund, ”Vegetarianen” från 1903, ”Nacka” – som var 1950-talets Zlatan, en solfjäder hundtidningar, klassiska Veckorevyn och bindfärdiga Svensk Damtidning, tuffingen Modesty Blaise och sist men inte minst den evige romantikern Serie-starlet.

 

Censurerat och livskunskap

Här är bordet som illustrerade människans strävan att bli lyckligare, bättre och snyggare med hjälp av vackra kostymer, välansat skägg och självhjälpsböcker från tidigt 1900-tal. För att balansera upp och ge en annan bild av människans många sidor dukade vi fram en kärlekskonstens mästare, en av två böcker som åtalades och fälldes eftersom innehållet ansågs sårande för tukt och sedlighet. Och en bok med kopplingar till 1600-talssnusk, jugendkonst och Johnny Depp.

 

 

 

Vi använde surfplatta som mentometer. Akvarietidskrifter, barnböcker, magi, konst i samlingarna, populäraste nya böckerna, julsagor och virkning/krokning är ämnen som ni läsare vill se mer av. Det fick vi reda på med hjälp av en mentometeromröstning. Håll utkik efter ämnen som dessa framöver.

 

 

Gäster som var sugna på att skriva exlibris kunde testa vad KB:s (kanske sista) skrivmaskin går för.

 

Hur lång är egentligen en hyllmeter och hur smutsiga blir de vita handskarna efter användning ?

 

Mingelbilder

 

Vi bjöd på goodie-bags som vi fyllt med tablettaskar, bloggbokmärken, marmorerat papper och boken ”Att bevara: en handledning för bibliotek”.  Författad och formgiven av våra kollegor.

 

 

Stort tack till alla som kom och till alla kollegor som hjälpte oss att förbereda! Och sist men inte minst God jul! Vi bjuder på pepparkaka.

Det här inlägget postades i Bevarande, Samlingar, Utställningar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.