Nils Holgersson som månadens förstaupplaga och fem saker du kanske inte visste om Nils

November. Vilken bok  kan passa bättre som månadens förstaupplaga nu än ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, utgiven första gången 1906-1907 i två delar. Selma Lagerlöf föddes i november, Nils Holgersson gavs ut för första gången i november och november är gåsamånaden framför andra, med firandet av Mårten gås. Idag uppmärksammar vi Nils Holgersson genom att presentera – vad vi tror – lite mer udda fakta om Nils.

manadens-forstaupplaga-nils-holgersson-band-1 manadens-forstaupplaga-nils-holgersson-del-2

Ödmjuk och varm dedikation till Sophie Elkan

“Måtte de vackra kloka ögonen se mildt på denna bok, som vill göra de smås lif lättare och ljusare”

Med de orden tillägnar Selma Lagerlöf ett exemplar av förstaupplagan till Sophie Elkan. Det är samma exemplar som vi tittar på här och som numer finns i KB:s praktsamling. När Selma Lagerlöf skriver det här har hon diskuteratmanadens-forstaupplaga-nils-holgersson-dedikation boken med Sophie Elkan åtskilliga gånger. Allt från intrig och titel till bilder har de luftat. I boken ”Bilden av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige i ett urval av Selma Lagerlöfs brev till Sophie Elkan” går det att följa hur diskussionerna gått.

Nils Holgersson fanns på riktigt

Tro det eller ej men Selma Lagerlöf hade faktiskt en fosterson som hette Nils Holgersson. Och det var inte fostersonen som var förebild till den fiktive Nils utan tvärtom – egentligen. Hur i all sin dar går det ihop? Jo, det var tack vare sagans Nils som verklighetens Nils fick Selma till fostermamma. Strax efter att ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” gavs ut fick Selma nys om en pojke som kom från fattiga förhållanden och som var i behov av ett tryggt hem att växa upp i. Eftersom han delade namn med hennes litterära figur tyckte Selma att det var hennes ansvar att ta hand om grabben. Han var lite vild hade många likheter med sin namne, gav sig också ut på resa, fast till Amerika som så många andra svenskar vid den här tiden. Där bosatte han sig också så småningom, försörjde sig som snickare, gifte sig och fick sonen Holger som var typograf på ett svensk- amerikanskt företag. Selma behöll kontakten med Nils Holgersson livet ut. Deras brevväxling finns bevarad och består av 130 stycken brev.Mer om verklighens Nils Holgersson finns att läsa i Östemtingen, den hembygdstidning som ges ut i den värmländska bygd där Selma Lagerlöf bodde. I numret från 1995 ger Lars Westman en bild av vem Nils Holgersson var.

Djungelboken inspirerade

Mowgli och Nils en udda kombo? Faktum är att de har ganska mycket gemensamt och bara en tänker till är det ganska uppenbart att Selma Lagerlöf inspirerats av Kiplings ”Djungelboken”. Mycket skiljer förstås men en hel del förenar; den inre utvecklingen som de båda karaktärerna genomgår tillsammans med djuren, förmågan att kommunicera med dem och att de lever med djuren i deras miljö. Flera Lagerlöf-forskare beskriver likheterna ovan och hur Selma Lagerlöf fann inspiration till Nils Holgersson i Djungelboken, till exempel Vivi Edström.

Tranströmer och Nils Holgerssondjungelboken-uppslag

Nobelpristagare inspirerar nobelpristagare. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige sägs ha varit en av Tomas Tranströmers största läsupplevelser. Inte nog med det – det finns aktuell forskning på temat Tranströmer och Nils Holgersson. Det är Torsten Rönnerstrand som undersöker och identifierar många viktiga beröringspunkter mellan Nils Holgersson och Tranströmers diktning. Fågelmotivet förstås, men även förhållandet mellan stillhet och rörelse och verklighet kontra vision. I boken ”Spår och speglingar” presenterar Torsten Rönnerstrand sina analyser.

Gator i Karlstad uppkallade efter karaktärer ur Nils Holgersson

Om du vill ta en promenad längs Åsa gåsapigas väg, strosa uppför Akkas väg eller bara slå dank på Nils Holgerssons väg är det till Karlstad du ska åka. Där finns ett villaområde väster om stan, som har gator uppkallade efter karaktärer i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Inte bara Nils Holgersson har satt litterär prägel på dessa kvarter, det har även böckerna Gösta Berlings saga och Jerusalem gjort. På KB kan man självklart studera gatorna närmare på hederligt old school-sätt. Här finns telefonkataloger med kartor i, ja och en hel kartavdelning. Den här bilden är hämtad ur en telefonkatalog i vardagstrycks samling.

nils-holgersson-gatunamn-i-karlstad

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.