Strike a pose!

Om du fick ditt porträtt målat och hade möjlighet att avbildas med ett föremål, vilket föremål skulle det då bli? Eller om vi istället säger att du fick välja ut en bok, skrift eller dylikt, vilken titel skulle det bli och hur skulle du hålla den. Vilken blir din pose?

För det föremål och sättet du bär det på kommer förmodligen att säga något om dig, som en symbol som kan tolkas av betraktaren. Det är alltså bäst att fundera lite på vad som fungerar för just dig. Och med tanke på påvens Sverigebesök under denna november månad passar det förstås att se efter om  Jost Ammans träsnitt hämtade ur Johann Lonicers bok ’Ständ vnd Orden Der H. Römischen Catholischen Kirchen…’ (1585)* kan tänkas fungera som inspiration. Vi har valt ut ett axplock av bilderna där kyrkans folk poserar med just böcker och brev.

stand-und-orden05

Denne herre ser ut att vara på väg någonstans och med sig har han en påsbok (eng: girdle book), som vanligtvis brukade hänga från skärpet runt midjan, därav knuten längst upp. Boken ser ut att ha ordentliga spännen och är väl skyddad av det extra skinnet vilket ger intrycket av att boken är lättsam att transportera. Med all säkerhet dinglar boken fram och tillbaka på väg mot sitt mål, kanske ett viktigt möte?

 

stand-und-orden02 stand-und-orden03

Att tala till en publik innebär ett flertal möjligheter när det kommer till poserandet. Notera skillnaden mellan den öppna handen och det manande pekfingret.

stand-und-orden01

Hållandes ett brev med sigill, ett tecken på att ett avtal har ingåtts. En symbol på makt eller diplomati? Eller rent utav framgång? Sigillen skvallrar om att fyra parter kommit överens, kanske handlar det om ett arvsskifte, arrendering av mark eller ett beslut från högre ort. Vad det än må handla om väcker den här typen av dokument vissa associasioner.

 

stand-und-orden07 stand-und-orden10

Stor eller liten? Böcker kan bli riktigt tunga. Att hålla upp ett större bokband ser förvisso pampigt ut men kan snabbt bli tröttsamt för arm, axel och nacke på gund av dess otymplighet och tyngd. Stora böcker riskerar också att utsättas för onödigt slitage om de hålls upp på detta sätt, så att låta dem ligga uppslagna på ett bord vore att föredra.

 

stand-und-orden09

Den fromma läsaren som är uppslukad av bokens sidor?

 

stand-und-orden08

En liten pocketbok för den som ofta är på resande fot?

 

stand-und-orden06stand-und-orden04

Att stå med ryggen mot betraktaren får anses vara en av de djärvare poser man kan företa sig. Men hur ska det tolkas? Den ena munken (med en bok) lyfter på foten och är helt klart på väg bort från beraktaren. Kan man ana en individ som är på väg mot nya horisonter (i munkarnas fall missionerande), vad ligger egentligen bortom figurerna, vad är det vi inte ser?

 


*Fullständig titel: Ständ vnd Orden Der H. Römischen Catholischen Kirchen, darinn aller Geistlichen Personen, H. Ritter vnd dero verwandten Herkommen, Constitution, Regeln, Habit vnd Kleidung; beneben schönen vnd künstlichen Figurn, fleissig beschrieben / durch Ioann. Adamum Lonicerum Franckofortanum

 

Det här inlägget postades i Bokhistoria och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.