Fantastiska vidunder

Igår hade en efterlängtad film premiär – Fantastiska vidunder och var man hittar dem (Fantastic Beasts and Where to Find Them). Det rör sig om en spinoff till J.K. Rowlings populära Harry Potter-serie där Fantastiska vidunder är en av läroböckerna som Harry och hans klasskamrater tampas med, redan under första läsåret. I filmen får vi följa den fiktiva författaren till boken, Newt Scamander, på hans äventyr i New York.

Vidunder i KB

I KB finns alla Harry Potter-böcker på svenska. I boksamlingarna finns även Fantastiska vidunder men inte bara i J.K. Rowlings tappning…

Vad är ett vidunder? I Rowlings film får vi stifta bekantskap med både gulliga och skrämmande varelser som ”nifflare”, ”månkalvar”, och ”occamier”. Och en av det mest charmiga varelserna som trollkarlen Scamander samlar på sig är faktiskt en rundnätt icke-magisk konservfabriksarbetare(!).

Efter en genomgång i KB:s kataloger och samlingar blir jag snabbt varse att det inte enbart rör sig om fantastiska sagovarelser när det handlar om vidunder. I Nationalencyklopedins ordbok nämns flera betydelser: monster, fabeldjur, och odjur, enastående eller fantastiskt föremål, under och järtecken.

Det finns ett 25-tal böcker med ordet vidunder i titeln i KB:s samlingar, jag tittar närmare på de tre äldsta:

Vidunder som järtecken i skyn 1709

vidunderspencerbildTyd detta järtecken den som kan! Under ämnesordet Omstridda fenomen och företeelser finns ett spännande verk av den engelske 1600-tals prästen John Spencer, tryckt i Stockholm 1709:

Johan Spencers Sinnrike betänkiande om allehanda widunder och betydande tekn, hwaruti theras förebådelses fåfängia bewises och förkastas, och theras egentelige art och egenskap utmärkes, utur ängelskan öfwersatt och i korthet sammandraget så ock med höga wederbörandes tillåtelse efter föregången censur utgifwit af Magnus Gabriel Block. 

vidunderspenceradamhorn

Adam Horns lacksigill och namnteckning på Spencers Widunder

vidunderspencerlarsvonengestrom

Lars von Engeströms exlibris på Spencers Widunder

I KB finns hela tre exemplar av boken. Två av dem har tillhört stora boksamlare: Adam Horn och Lars von Engeström. Det tycks alltså ha varit en populär titel.

 

 

Boken gavs ursprungligen ut i London 1663 med titeln: A Discourse concerning Prodigies, wherein the vanety of Presages by them is reprehended, and their true and proper Ends asserted and vindicated. 1665 kom andra upplagan med tillägg: a short Treatise concerning Vulgar Prophecies.

Ett vidunder till fransk falskmyntare 1844

vidundermandrinEn riktig 1700-talsskurk, Louis Mandrin, har blivit omskriven i: Frankrikes vidunder, hufvudmannen för franska falskmyntarne och smyghandlarne, Louis Mandrins lefnad, bedrifter, kärleksäfventyr, brott och slut, 1844

Vad gjorde denne Mandrin för att förtjäna att kallas vidunder? En på måfå vald kapitelingress är talande, så här låter det i femtonde kapitlet:

Mandrin blir eremit i St. Maximin. – Han fortsätter falskmyntarhandtverket och smyghandeln liksom förr. – Myntsorter från Mandrins underjordiska fabrik. – Mandrins grymhet mot en ung vacker fru. – Förskräckligt uppträde i röfvarkulan under eremitens boning.”

Riktiga odjur – mänskliga vidunder 1885

vidunderscherrJoh. Scherr målar upp en bild av tre mänskliga monster i en skrift med skärt omslag: Trenne mensklighetens vidunder. Hist. skizzer., 1885

Monstren ifråga är: ”Messalina” (njutningslysten och konspirerande romersk kejsarinna), ”Den grymme czaren” (den ryske tsaren Ivan den förskräcklige) och ”Heliogabalus” (excentrisk och impopulär romersk kejsare som till slut blev mördad).

 

 

 

Källhänvisning

Nationalencyklopedin, vidunder. http://www.ne.se (hämtad 2016-11-16)

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.