Flickor som man ej bör gifta sig med och tips för den moderna kvinnan

Du går kanske i tron att självhjälpsboken och böcker med tips om hur man ska klä sig och bete sig i olika sammanhang är ett nytt och spännande fenomen som blev populärt för ett par år sedan. Då kan jag berätta att så är det inte. I ett av våra magasin kan man hitta ett av de roligare ämnena, nämligen 78 Ga Underv. Umg.

Signumet står för Undervisning, umgänge och är en del i den svenska samlingen före 1955. För finns det någonstans som man kan fastna mellan hyllorna med näsan i den ena boken efter den andra så det just här.

Det som idag kännetecknar självhjälpsboken; som fokus på individen och den egna självreflektionen, är här mer som uppslagsböcker och handledningar i hur man kan vara en god människa och förebild för andra. Här finns allt från hur man klär sig, äter, håller tal till hur att hitta lyckan samt kanske till och med en och annan fru.

Eftersom det här blogginlägget skulle kunna bli hur långt som helst så har jag för enkelhetens skull valt ut några smakprov.

Inte så snarstucken
I boken Inte så snarstucken av Douglas Fairbank, 1920, finns tips som hjälper läsaren att hantera livet på ett positivt sätt. Jag hittar efter lite bläddrande till och med att någon tidigare läsare har markerat ett stycke i boken (vilket man så klart absolut inte får göra i våra böcker) med en av dessa lärdomar:
En del vanor har vi lätt att hänga fast vid. George Ade har sagt, att en man må vara född harmynt eller med klumpfot, men polisongerna var han skuld till själv. Det klargör tydligt gränsen mellan ärftliga anlag och personligt temperament.

Jag tolkar det som att man är ansvarig för sina egna polisonger och att det bara är upp till en själv att förändra dessa om man kan och har möjlighet till.

Sparsamhet
Redan 1877 skrev Samuel Smiles boken, Sparsamhet. Det är alltså inte bara idag som Lyxfällan fyller ett behov. Att hantera pengar och att rätta mun efter matsäck tycks vara ett ständigt återkommande problem genom tiderna. I den här boken hittar man verktyg och tips för att hantera sin ekonomi.
Sparsamhet kräfver hvarken utomordentligt mod eller öfverlägsna själsgåfvor eller öfermensklig dygd. Dertill fordras endast sundt förnuft och kraften att motstå sjelfviska begärelser.

Människans inre kraft
Här hittar vi en bok om självförtroende och vikten av att tro på sig själv för att kunna komma framåt i livet. Bokens text är uppmuntrande och vill ge läsaren styrka och kraft att förverkliga sina drömmar. Människans inre kraft kom ut 1911 och var skriven av Orison Swett Marden.
Det bästa råd, jag kan gifva ungdomen, är detta: Tro på dig själf af all din kraft! Det betyder: tro, att ditt öde hvilar hos dig själf, att det finns en kraft inom dig, som, väckt och utvecklad genom troget arbete, skall göra dig stor och ädel, framgångsrik och lycklig.

 

Mannen af verld eller goda tonens fordringar
Nu kommer vi till riktigt viktiga saker som ”Reglor för ett sannt lefnadsvett och en städad umgängeston” från 1852. Bara en sådan sak som kroppens ställning och rörelse berättar vem du är och hur andra uppfattar dig.
Det behöves ingen stor verldskännedom, för af kroppens gång och hållning sluta till menniskans inre. Den inbilske går rak som ett ljus, medan den skenhelige och lismaren lutar hufvudet framåt och drager det ned mellan axlarne; den fåfänge och högmodige kastar hufvudet på ryggen och ser ned på sina medmenniskor, liksom den falske och hycklaren ger sig till känna genom sitt krypande och inställsamma skick.

Chic – Rådgifvare för damer i alla toalettfrågor
I boken Chic! : Rådgifvare för damer i alla toalettfrågor med särskild hänsyn till färgerna från 1892 får kvinnor kunskap i frågor som vilken färg de har och vad som passar till vad. Hur bör jag klä mig för promenad i staden och den kanske viktigaste frågan, vad har jag för morgonrock? För det kanske man inte tror men:
Mest måste då morgonrocken, i hvilken vår älskvärda läsarinna om morgonen tillbringar några timmar à son aise, göra anspråk på vår uppmärksamhet. Allt hvad som gäller om morgontoaletten i allmänhet gäller i synnerhet om morgonrocken. Det är med största orätt mången lägger liten vikt just vid denna del af sin toalett.

Den älskvärda läsarinnan får även råd och tips om att om man, ifall detta är fallet, har en starkt gul hy bör undvika färger så som grått och vitt.

Andra viktiga saker som krävs för ett gott självförtroende är hatten.
Säkert har hvarenda en af oss redan gjort sig frågan: Kan äfven jag ha den eller den färgen eller hatten etc som tar sig så förtjusande på andra? Klär den eller klär den inte? Vi profva framför spegeln. Först vill det synas oss, som om den stora plymhatten eller den lilla kapotten ej passade till vår ansiktsläggning. Men hatten är ju så vacker; våra väninnor ha en likadan; och vi profva den så länge, tills ögat vant sig vid anblicken. Och så får hatten sitta på, emedan den är vacker och modern, oaktadt den är missklädsam, ja, kanske till och med ser löjlig ut.

Flickor som man ej bör gifta sig med
Det kan vem som helst förstå att det här var av yttersta vikt att ha koll på. Läsaren, den sökande unga mannen, får i Flickor som man ej bör gifta sig med : råd och anvisningar för unga män, som ämna ingå äktenskap bland mycket annat en mängd punkter som han bör ta i beaktande (glöm kärlek, det är inget som bör styra valet av fru) i sitt sökande.

Enligt Strazt: ”Kvinnokroppens skönhet” har den harmoniskt byggda kvinnokroppen följande kännetecken, som bör beaktas av varje man vid val av maka: Skallens runda form. Litet ansikte. Stora ögonhålor. Höga och smala ögonbryn. Lång och smal underkäke. Mild övergång från kinden till halsen. Rund hals. Runda skuldror. Fin benbyggnad. Runda former och bröst. Brett bäcken. Långt och rikt hår. Hårlös kropp. Fint skinn. Smala handleder. Liten hand med långt pekfinger. Rakt litet nyckelben. Smal och lång bröstkorg. Smalt liv. Hög korsrygg. Framstående och välvda bröst. Sakralgropar. Runt och tjockt hår. Låg och trubbig blygdbensbåge. Blygdhårens smala och djupa gränslinje. Sparsamt hår i axelhålan. Mjuka konturer i knäet. Runda vador. Smala fotknölar. Små tår. Lång andra och femte tå. Breda mellersta framtänder.

Så enkelt att följa dessa råd är dock författaren medveten om att det inte är. Följande text lyder därför:
Av de tolv sista skönhetstecknen lär friaren visserligen endast kunna iakttaga det sista om han är uppmärksam och behändig.

Inte helt lätt med andra ord. Men ett leende borde väl kanske vara det minsta man önskar att friaren kunnat locka fram innan han föreslår ett äktenskap.

Framgång även för mig?
Nyckeln till framgång verkar inte ha förändrat sig så mycket genom tiderna. Att släppa det som skett och fokusera på nuet är tesen man kan läsa om i boken Framgång även för mig från 1939 av Herbert N. Casson.
Det finns tre slags bekymmer: de som man haft, de som man har och de som man väntar.

Den moderna kvinnan
Redan 1930 insåg man att modets nycker inte skulle styra den moderna kvinnan. Men att en kvinna inte skulle klä upp sig och visa sin bästa sida i sin vardag var ännu långt borta. Thérèse Mical skriver i sin bok Den moderna kvinnan:
Varje kvinna borde bemöda sig om att klä sig efter sin personlighet. Då skulle modet vara henne behjälpligt, och icke hennes herre. Den utvecklade och självständiga nutidskvinnan borde icke mera underkasta sig modets slaveri.

 

 

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst men för den som är nyfiken så är man alltid välkommen att komma till Kungliga biblioteket och beställa fram material för att sitta i vår läsesal och själv begrunda alla dessa visdomsord. Det som är spännande är att se hur vissa saker är mer statiska, såsom lycka, självförtroende och hur man bäst bör hantera pengar medan andra förändras över tid. Vi har fortfarande ramar som begränsar och bestämda åsikter om kvinnors utseende, beteenden och livsuppgifter, men i förhållande till dessa böcker så blir det ändå tydligt att vi rör oss framåt. Jag vill gärna tro att den enskilda individen idag, både män och kvinnor, har ett större personligt utrymme att få vara den man vill, även om sådant som normer, kultur och mode fortfarande påverkar oss alla mer än vi kanske tror och vill.

Böcker om bästa sättet att leva, tänka, se ut och vara kommer nog alltid att finnas och ju mer tiden rör sig framåt desto roligare blir hyllor som 78 Ga Underv. Umg. Det är dessa hyllor som gör det så lätt att se hur viktigt ett av Kungliga bibliotekets uppdrag är, nämligen det att spara allt svenskt tryck för framtiden.

Det här inlägget postades i Bakom kulisserna, Bevarande, Pliktflöde, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.