Vem har gjort bandet?

Det var först på artonhundratalet som det blev vanligt att bokbindare började märka banden de gjorde. Det gör att det ibland kan vara lite vanskligt att avgöra vem som ligger bakom äldre bokband.

Jag har en bekännelse att göra. I ett inlägg jag gjorde om Bellman i somras attribuerade jag nog ett bokband till fel bokbindare. Boken i fråga är Fredmans sånger, tryckt hos Anders Zetterberg 1791.

IMG_0630  IMG_0629

Jag reagerade på mönstret på ryggen på bandet som påminde om ett mönster av bokbindare Christopher Schneidler.

I boken står i följande notering att den bundits av Johan Carl Caloander. Det lät troligt då han gifte sig Schneidlers änka och därmed tog över hans verkstad.

img_0631

Kungliga bokband, som den här informationen är hämtad från, är sammanställd av Sten G. Lindberg som var anställd på KB och forskade om bokband. Kungliga bokband är en utställningskatalog från 1962 och 1980 gav Lindberg ut en bok som heter Mästarband. Boken ovan finns med i Mästarband men här skriver Lindberg att bandet är gjort av en bokbindare som heter Johan Gottlieb Ditzinger. Lindberg har ändrat åsikt. Jag tyckte Caloander lät som en trolig bindare eftersom dekoren på ryggen ser precis ut som Schneidlerdekor och då Caloander konserverade Schneidlers änka verkade det troligt att han hade tillgång till hans stämplar. Det visar sig dock att Ditzinger varit gesäll hos Schneidler och gifte sig med hans dotter så han kan också ha kommit i besittning av en del av hans stämplar. Dessutom var de ju i princip släkt så de kanske hjälptes åt och delade material.

Orsaken till att Lindberg anser att bandet är av Ditzinger är utseendet på bården som ramar in framsidan. Han anser det väl dokumenterat att det är en stämpel tillhörande Ditzinger.

Som jämförelse kan vi ju titta på en bok som jag är relativt säker på är gjord av Caloander och som har en annan variant av ”a la grecque-bård”.

img_0984

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.