Slitstarka skor i bibliotekets samlingar

Visste du att bokens, eller mer precist textblockets, nedre snitt kallas för fot? Jodå, våra böcker har lånat en hel del ord från människokroppen och fot är ett av dem. Då är det kanske inte heller så konstigt att man stöter på bokskor, förvaringslösningar av well-papp eller hårdpapp/kartong vikta runt boken för att ge stöd och komfort. Men precis som bland de exklusiva skomärkena för stilmedvetna fashionistas söker man inom förvaringslösningarnas värld efter det allra senaste. Kalla det produktutveckling eller jakten på morgondagens mode. Vi ska titta närmare på just ett sådant exempel när det gäller böcker alldeles strax.

Men först: Vad exakt är en boksko och vad är den till för? Kortfattat kan den förklaras som en konstruktion vars uppgift är att skydda de delar av bokbandet som riskerar att nötas vid förvaring och framtagning. Bokens fot och pärmar skyddas medan bokens huvud och rygg (fler kroppsdelar, huvud benämns annars som översnitt/toppsnitt) lämnas synliga. Utseendet kan variera mellan bokskorna men grundutförandet är i princip detsamma. Man kan fästa snören på utsidan av bokskon om så att den håller formen och boken inte kan falla ur.

bokskor

Fördelen med att använda sig av en boksko vid förvaring istället för till exempel en kapsel eller låda är att man fortfarande kan se bokens rygg. I en samling där det kan vara intressant att snabbt kunna göras sig en visuell översikt av bandtyper, samlingens skick m.m. gör sig därför denna typ av skyddsåtgärd bra. En kapsel som omsluter hela boken är såklart ett mycket bättre skydd mot vatten och smuts om olyckan skulle vara framme. Bokskon går snabbt att tillverka och materialåtgången är förhållandevis liten jämfört med andra skyddslösningar.

boksko_skiss

Planskiss över boksko, a: Flikarna limmas och läggs omlott, de bildar bokskons botten varpå boken vilar. b: Skydd för pärmarna. c: Skydd för framsnitt.

Men säg den sko som passar vid alla tillfällen! Som bekant finns det på arkiv och bibliotek med äldre samlingar böcker som är svårare att hantera än andra. De kan vara tunga, otympliga eller breda.

En boksko har en förhållandevis rigid form i och med att den är limmad och tillverkas av stark well-papp. Skon går alltså inte att öppna vilket blir ett problem om boken i fråga är svårhanterlig. Att få ett stadigt och säkert grepp vid urtagning när bokens rygg är för bred är ett sådant exempel. Att vända bokskon upp-och-ner, tippa eller skaka är inte exempel på bra alternativ. Isättning måste också kunna ske utan risk för skador. Det är när den här typen av problem dyker upp som man får börja tänka på hur man uppgraderar en nätt sko till en redig känga. Lösningen på problemet innebar att på ett så enkelt sätt göra det möjligt att öppna upp bokskon samtidigt som den också måste kunna låsas i fast läge. Resultatet: En öppningsbar boksko (in english: collapsible book shoe).

Exakt vilka böcker som behöver en sådan här typ av förvaring är inte helt lätt att peka ut. I en samling där varje objekt är unikt måste bedömningen ske från fall till fall. Att observera när boken hanteras kan vara en bra ingång för att komma underfund med vilka behov som måste tillgodoses. Kanske är en helt annan förvaringslösning att föredra? Samtidigt belyser bristen av tydliga gränsdragningar hur olika man ibland uppfattar risker, om ens alls. Vad som menas med ”en för bred bokrygg” har en tendens att variera från person till person men det viktiga är i slutändan att alla som kommer i kontakt med objektet ska kunna hantera det på ett säkert sätt.

Nedan följer en skiss av en öppningsbar boksko. Flikarna med skåror bildar tillsammans en vägg mot boken framsnitt. Till skillnad mot en vanlig boksko används inget lim. Vid tillverkning av en vanlig boksko kan man välja om man vill att flikarna ska hamna i botten av bokskon eller mittemot framsnittet. Detta kan påverka hur väl det går att utnyttja ett ark well-papp. Slutligen påminner vi om att välja säkra material (pH-neutrala och inte skavande) för att inte påverka böckerna negativt samt att man bör vara försiktig med limmet i de fall konstruktionen kräver det. Limmet och boken ska inte komma i kontakt med varandra. Men en öppningsbar boksko kräver som tur är inga adhesiv!

colapsable_book_shoe_sketch2

Planskiss för öppningsbar boksko, a: Skåror i ryggdelen; skärs till när flikarna lags ovanpå varandra. Använd med fördel ett stämjärn. b: Fliken närmast bokens framsnitt skärs något kortare än fliken på motsatt sida för att få plats (innerst). c: Fördjupningar som hindrar bandet från att åka av. Se till att de hamnar i höjd med varandra. d: Streckade linjer markerar bigning / vikning.

 

 

Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.