Månadens förstaupplaga september: Den allvarsamma leken 1912

Sverrir Gudnason och Karin Franz Körlof – som ger nytt liv åt Hjalmar Söderbergs kärlekspar Lydia och Arvid i bioaktuella Den allvarsamma leken – har blickat ut över oss från filmaffischerna i snart en månad. På omslaget till förstaupplagan från 1912 finns inget lidelsefullt kärlekspar däremot står ett grekiskt tempel i ljusan låga. Ett tempel ritat av Hjalmar Söderberg himself.

 

vinjett-soderberg

Vinjetten från förstaupplagan.Det brinnande templet som symbol för att det man byggt upp snabbt kan rivas ned. Som så också sker i boken.

 

 

Många är vi säkert som sett filmen, men allvarligt talat hur många av oss vet att det var så här Den allvarsamma leken såg ut första gången den gavs ut?

I Biblis 67 gör Miranda Landen i artikeln Hjalmar Söderberg, typografin och bokomslagen en djupdykning i omslagen till Hjalmar Söderbergs originalutgåvor. Landen diskuterar de enkla och stilrena omslagen i förhållande till den tid i vilken de skapats. I artikeln får man reda på att Hjalmar Söderberg var mycket noga med formgivningen av sina böcker och själv ofta delaktig i utformningen av dem. Han skissade på uppslag och gjorde vinjetter till flera av sina böcker. Till utformningen av sin debutbok Förvillelser (1895) tecknade han till exempel en typografisk skiss till hela omslaget som med smärre justeringar sedan användes till nästan samtliga originalutgåvor, bland annat förstaupplagan av Den allvarsamma leken.

Nu i september tänjer jag ut bloggserien ”Månadens förstaupplaga” till supersize. Ja, jag vet att den här serien är reserverad för just förstaupplagor  men jag kan bara inte motstå frestelsen – nu när boken är på tapeten igen – att ge mig ut i samlingarna på jakt efter fler kärlekspar, tempel eller vad det än må vara på omslagen. Jag har inte kollat upp alla utgivningar men jag sökte och fann det här:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här finns en översikt över kärlekspar i litteraturen och böcker som blivit film listas här.

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.