KB äger

Märke märke i boken där säg mig vem din ägare är.

ExlibrisExlibris

Här på KB förser vi varje enskild bok med exlibris (tidskrifter som kapslas och broschyrer förblir dock exlibrislösa). Vi har olika exlibris för olika samlingar och det är färgen som röjer i vilken samling boken hör hemma.

Här är en översikt över de exlibris vi använder. Läs och lär sen är det bara att ge sig ut och stajla med kunskapen om till vilken samling en viss KB-bok hör.

 

Exlibris, Svenska samlingen före 1956

Svenska samlingen före 1956.

Exlibris, Svenska samlingen efter 1956

Svenska samlingen efter 1956.

 

Exlibris, utländska samlingen före femtiosex

Utländska samlingen före 1956.

Exlibris, Utländska samlingen efter femtiosex 1

Utländska samlingen efter 1956.

 

Exlibris, Referenssamlingen

Referenssamlingen.

Exlibris, Handskriftssamlingen

Handskriftssamlingen.

 

Exlibris, tjänsteexemplar

Tjänsteexemplar.

Exlibris, Kart och bildsamlingen

Kart- och bildsamlingen.

 

Exlibris, prickexlibris

Prickexlibris. Används när det inte går att sätta ett vanligt exlibris utan att täcka över bild eller text.

Exlibris exempel prickexlibris

Prickexlibris (längst upp i vänstra hörnet) från boken ”Mademoiselle Oiseau und die geheimmisvollen Briefe”.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Vi Vi på Nybindningen fuktar och fäster exlibris i förlagsinbundna böcker, antikvariskt förvärv och böcker som ska kapslas eller förvaras i mapp. Böcker som binds externt får exlibris av bokbindaren. Exlibris fästs vanligtvis på frampärmens insida, längst upp i vänstra hörnet. Men det är inte så bara. Förutom att den lilla wettexduken ska vara lagom fuktad är det viktigt att inte exlibris skymmer bild eller text eller på annat sätt stör bokens konstnärliga utformning. När det gäller de äldre samlingarna och specialsamlingarna skriver vi enligt rutin – och kanske till viss del tradition – signum på exlibris med skrivmaskin. Ja, det är faktiskt sant! Mer om skrivmaskinen på KB finns att läsa här.

Exlibris fuktas lätt för att fästa i boken.

Exlibris fuktas lätt för att fästa i boken.

När böcker köps in eller doneras från privata boksamlare eller andra bibliotek har den tidigare ägaren ofta försett boken eller hela samlingen med sitt unika exlibris. På KB täcker vi aldrig över eller tar bort ett exlibris som boken redan har. Istället berikas boken med dubbla exlibris. Etiketten berättar ju något om bokens historia, och den vill vi ju hjälpa till att förmedla.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.