Månadens förstaupplaga: Bref till hemmet (1847) av Sophie von Knorring

Sophie von Knorring (1797-1848) är väl mer känd för sina romaner (Cousinerna, Axel, Illusionerna med flera) än för den samling resebrev som har titeln Bref till hemmet, under en sommarresa 1846. Och i jämförelse med de färgsprakande förlagsband som visades upp i ett tidigare inlägg om reselitteratur har  föremålet för detta inlägg kanske inte ett så anmärkningsvärt yttre. Men titeln och ämnet har något bestämt lockande över sig denna tid på året.

Knorring2

Bref till hemmet utkom 1847 på förlaget Östlund & Berling (en del av breven hade dock redan publicerats som följetong i Jönköpingsbladet) och beskriver  Sophie von Knorrings resa genom Nord- och Centraleuropa under sommarmånaderna 1846. KB:s exemplar är bundet i ett halvskinnband med förgylld pärmstämpel för kronprins Carl [XV] på frampärmen.

Knorring

Det inledande brevet skildrar avfärden från Göteborg den 28 juni, varefter vi får följa resvägen till Köpenhamn, Berlin, Wien, Amsterdam och flertalet andra städer innan von Knorring återser hemlandet den 14 oktober. Breven ger en inblick i resandets vardag och sociala tillvaro – ur friherrinnan von Knorrings privilegierade perspektiv bör väl tilläggas. Kommunikationsmedel (särskilt ångfartyg) har över huvud taget en bärande roll i berättandet. Ångan prisas för alla de angenäma och sällskapliga färder den möjliggör, och i Tyskland talar varenda en om den växande ”Eisenbahn”.

Texten har en självreflexiv karaktär, inte bara genom den dagbokslika formen utan också genom att den här och var mediterar över sin egen beskaffenhet. Breven kan av författaren beskrivas som ”anspråkslösa teckningar”, nedskrivna ”mosaik-artadt” några ord i taget. Till den reseskildrande genren som sådan och i synnerhet till alla ”snusförnumstiga och resebeskrifvande” herrar förhåller sig von Knorring ganska distanserat. Någon guidebok vill hon inte efterlikna. Om sitt besök i Vituskatedralen i Prag skriver hon kvickt:

”Denna kyrka besågo vi, och den förtjenar att beses för sin storlek, ålder, prakt och rikedom, sina magnifika höga hvalf och 26 mer och mindre utsirade altaren. Beskrifning derpå vill jag ej göra, den finnes förträfflig i ’Bædekers Reisehandbuch für 1846,’ som vi köpt oss i Berlin, och till hvilken jag hänvisar dig, ty den fås till köps i alla boklådor i Stockholm, och vill du icke köpa den, så vill du ej heller veta hur det ser ut i S:t Veits gamla dôme, och vill jag visst ej truga dig någon beskrifning derom.” (s. 68-69.)

 

Sophie von Knorring tecknad av Maria Röhl. Läs vidare om Röhls porträttsamling i Biblis 2008/2009 (44).

 

Bref till hemmet kan läsas i sin helhet på Litteraturbanken, liksom flera andra av Sophie von Knorrings verk.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.