Brecht i Björkmans arkiv

Idag är det 60 år sedan den tyske författaren och regissören Bertolt Brecht dog.

Att Kungliga biblioteket 1964 uppmärksammade Brecht med en utställning ”arrangerad med anledning av kvartsekelminnet av hans ankomst till Sverige” var för mig okänt tills jag hittade denna beställning på ett inbjudningskort till utställningen i Björkmans tryckeriarkiv.

Beställningen lämnades den 14/4 1964, korrektur sändes till Riksbibliotekarien den 15/4 och kom åter dagen därpå. Själva leveransen skedde den 20/4 – 1 300 ex med ”Tjänste” och 100 ex utan. Snabba ryck alltså.

Utställningen kring Bertolt Brecht finns inte med i serien Kungliga bibliotekets utställningskatalog. I både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet från den 26/4 finns notiser om att utställningen pågår men annars tycks den inte ha lämnat några spår i pressen.

Riksbibliotekariens ämbetsberättelse – alltid en pålitlig källa – ger mer kött på benen: i 1964 års upplaga kan vi läsa att utställningen pågick i tre veckor fram till den 14/5. Den inriktade sig främst på Brechts svenska förbindelser och visade böcker, handskrifter och modeller av scenbilder. Utställningskommissarie var Erik Eriksson och antalet besökare 1 403 stycken – alltså nästan exakt lika många som antalet beställda inbjudningskort!

 

Det här inlägget postades i Samlingar, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.