Pocketbokens dag

Den 30 juli firas pocketbokens dag. Pocketboken är liten nog för jackfickan eller handväskan, kostar mindre än ett biobesök och är oftast tillräckligt snygg för att få stå framme i bokhyllan efter läsning. Man brukar säga att det var Penguin Books som, på 1930-talet, lanserade de allra första pocketböckerna, men redan på 1800-talet salufördes billighetsupplagor i häftad form. Och den första boken av litet format är faktiskt mycket äldre än så.

500-årsjubilar var först

Aldus

Först ut med det behändiga fickformatet var boktryckaren Aldus Manutius i Venedig, som i år har uppmärksammats stort eftersom det är 500 år sedan han dog. Genom införandet av oktavformatet, där tryckarket viks så att varje ark bildar åtta sidor, kunde Manutius producera små böcker i fickformat – en slags föregångare till dagens pocket. Boken på bilden har en gång funnits i boksamlaren Groliers ägo, men troligen har den värderats alltför högt för att ha förvarats i någons ficka.

Pocket om pocket – En fickbibels öden

Hemmets bokskatt får stå som exempel för 1800-talets billighetsserier. I en av volymerna i denna serie finns en rar berättelse om en fickbibels äventyr, berättad av George Sargent ur den lilla bokens perspektiv:

”Min förste egare var ett barn.
Nu är jag gammal och vanstäld till mitt yttre. Mina permar äro sönderrifna; mina blad gulnade af ålder, slitna och trasiga; mina silfverspännen förstörda. Men då var jag vacker och lyste i guld och purpur.”

Fickbibel3 Fickbibel2 Fickbibel1

 

 

 

 

Vi får följa fickbibelns äventyr till det rörande slutet då den återförenas med sin förste ägare, pojken, som nu är en gammal man.

Beroende på bandtyp betingade denna bok ett pris mellan 2-3 riksdaler, kan man läsa på häftets baksida.

Klassiker på pocket – Ibsen i västficksformat

Från 1800-talets slut är volymen Ibsen i västficksformat av Harald Molander ”i lindrigt sammandrag lämpade för allvarligt själfstudium”. Originaltiteln är The pocket Ibsen. I KB har volymen skyddats med ett biblioteksband men dessförinnan var den liten, mjuk och fickformatsvänlig.

Västficksformat2 Västficksformat1

 

 

 

 

Pocket i serie – Pocket magazine

Spännande romaner i serie i smidigt format – Charles van Horns Helen Waldron, äventyrerska från 1951 ingår i serien Pocket magazine.

Pocket Magazine2 Pocket Magazine1

 

 

 

 

Här kan du läsa mer om denna typ av kiosklitteratur.

Pocket på pocket – En ficka full med råg

Ficka

På engelska kallas en pocketbok paperback eller för den delen pocket book. I KB:s samlingar finns en av mina favoritdeckare i pocketform, den har till och med en ficka i en av huvudrollerna, Agatha Christies En ficka full med råg, A pocket full of rye.

 

Prisad pocket med en tvist – Bad feminist

Nyligen prisad av Svensk bokkonst är Bad feminist av Roxane Gay med stiligt omslag av Bastion – Agency studio lab. På snitten har man tryckt ett blått mönster som påminner om äldre tiders marmorerade snitt.

repro: Kungliga biblioteket

repro: Kungliga biblioteket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om pocketbokens historia har Johan Svedjedal skrivit om i DN-artikeln Pocketboken – i var mans och kvinnas hand från 2004.

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.