Modesty Blaise – en tidlös legend och serie-ikon

Det finns en serie som för mig och många i min generation, står över alla andra serier och det är så klart historien om Modesty Blaise av Peter O’Donnell.

Agent Modesty Blaise. Solna : Semic press, 1967-1969

Agent Modesty Blaise. Solna : Semic press, 1967-1969

Hon borde vara aktuellare än någonsin då berättelsen tar sin start i efterkrigstidens 1945 då flyktingströmmarna liksom idag var stora världen över. För det många kanske inte känner till är att det fanns en levande förebild till Modesty Blaise karaktär. Peter O’Donnell berättar själv om hur han en dag under sin tjänstgöring i Iran 1945, satt tillsammans med några andra soldater och åt sin dagliga fältranson, då det kom en mycket ung och smal flicka vandrandes. Hon gick med rak rygg trots sina trasiga kläder och runt hennes hals hängde ett hemmagjort vapen, synligt för alla att se. Hennes ursprung liknande inte de barn som de brukade se på flykt och hon talade inte heller arabiska. Hon slog sig ner en bit ifrån dem. Då de inte fick någon kontakt med henne mer än på avstånd, så ställde de ner mat på en sten mellan dem och kommunicerade med tecken att hon fick ta den. Hon var hela tiden mycket samlad medan hon åt maten och diskade sedan efter sig i floden bredvid och först när hon skulle gå så log hon mot dem och det leendet bar Peter O’Donnell sedan med sig. När han 20 år senare blev tillfrågad om att skriva en ny serie så var det henne han tänkte på och ville skapa en historia kring.

Bild hämtad från Modesty Blaise : 1963-1965 / [Peter O'Donnell, Jim Holdaway]. Malmö : Egmont Kärnan, 2005

Bild hämtad från: Modesty Blaise : 1963-1965 / [Peter O’Donnell, Jim Holdaway]. Malmö : Egmont Kärnan, 2005.

Modestys första offentliga framträdande i serieform, 14 maj 1963.

Modesty Blaise resa startar därför som föräldralöst barn, så traumatiserad av kriget att hon har glömt var hon kom ifrån, som rymmer från ett flyktingläger i Grekland. Hon vandrar runt i Nordafrika, mellanöstern och Sydeuropa.

Vid 12 års ålder möter hon sin läromästare, en judisk professor från Ungern vid namn Lob, i ett annat flyktingläger när hon räddar honom från att bli rånad. De slår sedan följe och det är han som lär henne allt hon behöver veta och kunna. Det är även han som ger henne namnet Modesty just för att det är motsatsen till den hon är. Sitt efternamn tar hon från trollkarlen Merlins läromästare i sagorna om Kung Arthur. När hon är 17 år så dör Lob i öknen under deras vandring mot Tanger och hon tar sig vidare ensam. I Tanger kommer hon i kontakt brottssyndikatet The Network (Firman) och det dröjer inte länge förrän hon klättrar i graderna.

Från Agent Modesty Blaise. Solna : Semic press, 1967-1969

Från Agent Modesty Blaise. Solna : Semic press, 1967-1969

Sin vän Willie Garvin möter hon i Sydostasien. Han är en utslagen och nergången thai-boxare som Modesty ser något i och löser ut honom från fängelset. Tillsammans blir de varandras vapendragare och vänner. De har aldrig någon sexuell relation utan det är en helt platonisk vänskap trots både Modesty och Willies övriga kärlekseskapader. För honom är hon ”Prinsessan”. Tillsammans fast på var sitt håll går de sedan i pension i England när Modesty är runt 25 år. Snart tar Secret service kontakt med henne via Sir Gerald Tarrant och hon och Willie gör uppdrag för honom.

Kvinna med rätt att döda / Peter O'Donnell ; från engelskan av Gabriel Setterborg Malmö : Bergh, 1970 ;

Kvinna med rätt att döda / Peter O’Donnell ; från engelskan av Gabriel Setterborg Malmö : Bergh, 1970 ;

Den första gången som den svenska marknaden fick möta Modesty var i bokform. Boken gavs ut 1965 på Hökerbergs förlag och var baserad på ett filmmanus och hade titeln Köpa henne går inte. Peter O’Donnell skrev 11 romaner samt ett flertal noveller om hennes och Willis äventyr. Den sista boken Den sista striden (1996) baseras på 5 noveller. I den så beskriver den första novellen hennes tid i Tanger med The Network. De tre i mitten är nutid och den sista framtiden. I den allra sista novellen är Modesty ca 55 år och Willie runt 67. Både Modesty och Willie dör och därmed så avslutade Peter O’Donnell berättelsen om Modesty Blaise liv.

 

Det går inte att berätta om Modesty utan att kort beröra de tecknare som arbetade med henne, alltid utifrån tydliga instruktioner från Peter O’Donnell. Han valde personligen ut James (Jim) Holdaway som den som skulle teckna henne i inledningsskedet. 1970 så kallades Enric Badia Romero akut in för att ta över. Romero var sedan den som tecknade henne under längst sammanlagd period och kan därför ses som Modesty Blaise huvudtecknare. Han arbetade med serien mellan 1970-1978 samt mellan 1986-2002 då serien lades ned efter Peter O’Donnells beslut. Andra tecknare som arbetat med serien under kortare perioder var John Burns, Patrick Wright, Neville Colvin och Dick Giordano.

Bild hämtad från Modesty Blaise : 1963-1965 / [Peter O'Donnell, Jim Holdaway]. Malmö : Egmont Kärnan, 2005

Bild hämtad från Modesty Blaise : 1963-1965 / [Peter O’Donnell, Jim Holdaway]. Malmö : Egmont Kärnan, 2005

Modesty och Willies avsked, 11 april 2001.

Självklart har vi det mesta om och med Modesty Blaise här på KB. Allt från böckerna till serierna med start i serien Agent Modesty Blaise till Agent X9. Mitt heta sommartips blir därför, om sommaren blir för varm och man vill söka sig lite skugga, eller för kall eller kanske bara för regnig och man vill slå bort en timme eller två så kan man alltid komma in till KB och beställa fram en av vår tids bästa seriehjältar och tillika hjälteikon (helt personlig reflektion förstås) och sitta i vår läsesal en stund innan man går ut i sommaren igen.

O'Donnell, Peter Modesty Blaise Stockholm : Alvglans, 1983-

O’Donnell, Peter Modesty Blaise Stockholm : Alvglans, 1983-

Det här inlägget postades i Samlingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.