Bellman, dedikationer och en konserverad änka

Det fantastiska med att jobba på ett bibliotek som tagit emot pliktleveranser sedan sextonhundratalet är att här faktiskt finns böcker av svenska författare från sextonhundratalet och framåt. Man kan gå ner i magasinet och plocka fram böcker från Bellmans tid som han kanske själv hållt i. Som sedan kanske lästs av Gustav III. Som definitivt hållts i av Tessin då hans namnteckning finns i många av böckerna. Som till exempel den lilla skriften Evangeliska dödstankar av David von Schveidnits som är översatt till svenska 1757 av Carl Michael Bellman (1740-1795). Den har en fin dedikation till Bellmans mamma Catharina Bellman (1717-1765).

IMG_0384IMG_0385

Samma år gav Bellman ut en annan översättning Underwisning, lämnad af en fader åt sin son, som företar sig en lång resa av Sylvestre Dufour. Denna bok tillägnade han sin farbror Jacob, som var konsul i Cadiz, i förhoppning om att farbrodern skulle bekosta resa och uppehälle åt honom så att han skulle kunna resa utomlands. Förhoppningarna verkar dock inte ha infriats.

IMG_0609   IMG_0610

1758 ger han anonymt ut en dikt med namnet Tankar om flickors ostadighet. Den handlar om hur flickor i överklassen lever sina liv och orsakade en del rabalder. KB:s exemplar av den här skriften har ett i mina ögon mycket vackert band med tillhörande kapsel.

IMG_0622 IMG_0620

Bellman var känd och populär redan under sin samtid. Han var en underhållare och uppträdde ofta på krogar och liknande etablissemang men han var också uppskattad i finare kretsar. Han var hovskald och gynnad av Gustav III. Han hade dock lite svårt att bli publicerad och det kan ha att göra med att han inte stod på så god fot med Johan Henric Kellgren som stod högre i rang vid hovet. 1783 kom i alla fall Bacchi tempel med sånger om medlemmar i den påhittade Bacchi Orden där man för att bli medlem måste ha hittats minst två gånger full i en rännsten. Det är en fin bok med noter och vackra illustrationer.

IMG_0624 IMG_0625

1790 kommer Fredmans epistlar ut. Det är då tjugo år sedan Bellman började skriva på den.

IMG_0633 IMG_0635

Han har nu blivit god vän med Kellgren som skriver ett förord till boken. I gengäld dedicerar Bellman epistel nummer 80 till Kellgren. Året efter följs epistlarna upp av Fredmans sånger.

IMG_0618   IMG_0662

Jag reagerar på mönstret på ryggarna till de här banden. Jag känner igen det då jag intresserat mig för bokbindare Christopher Schneidler och det här är det mönster han använde då han band böcker åt Gustav III. Schneidler dog dock 1787 så han kan inte ha bundit de här banden. I Fredmans sånger står det i en notering att den bundits av Johan Carl Caloander. Vem var då Caloander och hur kommer det sig att han har likadana stämplar som Schneidler? Om det är så att flera olika bokbindare bundit åt Gustav III med likadana stämplar så kan jag ju haft helt fel när jag trott att de andra banden bundits av Schneidler. Jag söker Caloander i litteraturen och det visar sig då att han konserverade Schneidlers änka. Det var en relativ vanlig företeelse på den här tiden att man gifte sig med en änka för att kunna ta över sin företrädares verksamhet. På det viset tog han även över Schneidlers stämplar och kungen kunde fortsätta få böcker med det utseende han var van vid. Caloander tog så småningom över Schneidlers roll både som hovbokbindare och ålderman i bokbindarskrået.

IMG_0629 IMG_0630

Bellman verkar inte ha varit särskilt bra på att hantera pengar. Han drog på sig stora skulder och hade stor del av sitt liv gäldenärer i hälarna.  Hans hälsa var inte heller lysande. Han var förmodligen alkoholist och hade dessutom problem med lungorna.

IMG_0636

Konungens död och minne, på klago-dagen, den 6 junii 1792. Upläst uti Augusti-orden, af C.M.B. Stockholm, tryckt hos Anders Jacobsson Nordström, 1792.

När Gustav III blev skjuten förlorade Bellman en beskyddare och livet blev riktigt svårt för honom. Han hamnade en period på gäldstuga för sin oförmåga att betala sina skulder. Han dog 1795 och lämnade en utblottad änka efter sig. Efterfrågan på att konservera poetänkor var nog inte så stor.

51337745-mZHPn

Bellman har blivit bokstöd i design av Jan Landqvist. Finns att köpa i KB-butiken.

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bellman, dedikationer och en konserverad änka

  1. Pingback: Vem har gjort bandet? | Om samlingar och bevarande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.