Djävulen sitter i detaljerna – i Hedbergs bokbinderi

Det är de små små detaljerna som gör det. Vi är noggranna här på KB med nationalexemplar och förvärv. Vi täcker inte över texter och bilder med exlibris eller annan märkning.  Vi försöker att bevara originalutformningen så långt det går. Därför är det inte utan glädje och stolthet jag noterar en gammal anvisning från KB till det anrika bokbinderiet Hedbergs.

Hedbergs detaljer detalj

I specialsamlingen Hedbergs bokbinderi som innehåller räkenskaper, brev, böcker, fotoalbum, skisser och inventarier från 1880-1960-talen finns flera bundna volymer med arbetsförteckningar. I arbetsförteckningarna kan man läsa vem som har beställt bokbinderitjänster, liksom vad och när. KB var återkommande kund hos Hedbergs och den 24 februari 1956 beställdes bland annat bokband till två volymer författade av den franska förläggaren Renouard:

Hedbergs detaljer

Renouard, Antoine Augustin, Annales de l’imprimerie des Alde, ou histoire des trois Manuce et de leurs éditions., A Paris, chez Antoine-Augstin Renouard. [De l’impremerie de Crapelet], 1803-1812

”Hel pergament” och ”röd skylt” står det i anvisningarna, och här finns uppmaningen: ”Lossa försiktigt de vid omsl. klistrade sid.. De kan ha text även på baksidan.”.

Hedbergs detaljer 1 2Hedbergs detaljer röd skyltHedbergs detaljer exlibris

 

 

 

 

De två pergamentbanden återfinns i utländska raritetssamlingen, närmare bestämt i den Sohmska samlingen. De har rött titelfält, precis som det sägs i beställningen, och Hedbergs bokbindaretikett på insidan av frampärmen.

Hur var det då med de vid omslagen klistrade sidorna som skulle lossas försiktigt? Nja, de verkar snarast vara makulatur av ett annat tryck och ha använts i bokbinderiprocessen. Men omtanken om dem var sann och riktig!

Hedbergs detaljer text

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om omsorgen om detaljer i ”Gehennas eld åt alla dem som nyttjar kulspiss, snodd och gem”


 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.