Ferlins dikter i praktfull trippel

Diktaren Nils Ferlin, 1898-1961, är flitigt representerad i KB:s samlingar. I tryckta samlingar såväl som i audiovisuella.

1964 utkom verket Dikter med illustrationer av Sven X-et Erixson. Denna kombination av två konstnärer tycks ha varit särskilt inspirerande för svenska bokbindare. I KB:s svenska praktsamling finns tre olika bokband med Ferlins Dikter som inlaga.

  1. Det första bandet är formgivet av Eva Billow. Hässlers bokbinderi har sedan utfört bandet, ett brunt helskinnband med dekor i guld och flera andra färger. Bandet är från 1969
  2. Några år senare beställde KB ett band av Herbert Lindgren (formgivning, René Desmules och Gilbert Bâlé, utförande). Svart helskinnband med skinnapplikationer i färg. Bandet är utfört 1972-73.
  3. Från 1994 är Marlis Eglis millimeterband i papper med skinnskoningar på pärmens nedre och övre kant. Överdragspappret är tillverkat av återanvänt papper.

Det är spännande att se hur ett och samma verk kan ge så olika konstnärliga tolkningar, se exemplet Selma Lagerlöf och Nils Holgersson. Så är fallet även med Ferlins Dikter. Banden skiljer sig åt i material och dekor. Vi gör en jämförelse mellan de tre banden, börjar från utsidan och går inåt:

Kapsel

Konstnärliga bokband har ofta av bokbindaren försetts med ett skydd av något slag, till exempel kapsel, kassett eller fodral. De tre Ferlin-banden har alla pappersöverdrag, vart och ett i starka färger som tar upp någon färg i dekoren. 3. Egli har en pappersdekor i flera färger.

FerlinBillowKapsel

1. Billow

FerlinLindgrenKapsel

2. Lindgren

FerlinEgliKapsel

3. Egli

 

 

 

 

 

Pärm

Endast i ett fall – 3. Egli, har bandet en enklare dekor än kapseln. Pärmarna med det enfärgade grå papperet och skinnskoningar i svart ger ett elegant intryck. Kontrasten är stor mot de, lika vackra, helskinnbanden. På dessa två band syns en färgstark dekor, i tryck – 1. Billow, respektive skinnmosaik – 2. Lindgren.

FerlinBillowPärm2

1. Billow

FerlinLindgrenPärm

2. Lindgren

FerlinEgliPärm

3. Egli

 

 

 

 

 

Rygg

Alla band har skinnryggar med tryckt dekor. 1. Billow har skinn i olika färger.

FerlinBillowRygg

1. Billow

FerlinLindgrenRygg

2. Lindgren

FerlinEgliRygg

3. Egli

 

 

 

 

 

Försätts

Klassiska pappersförsätts förutom på 2. Lindgren som utmärker sig med vinröda försätts i mocka. Färgkoordineringen med resten av bandet är tydlig.

FerlinBillowSignatur

1. Billow

FerlinLindgrenFörsätts

2. Lindgren

FerlinEgliFörsätts

3. Egli

 

 

 

 

 

Inlaga

Inlagan är identisk sånär som på en signumnotering gjord av KB på 1. Billow som också är något beskuren i överkant.

FärlinBillowInlaga

1. Billow

FerlinLindgrenInlaga

2. Lindgren

FerlinEgliInlaga

3. Egli

 

 

 

 

 

Nils Ferlin kan du betrakta och eventuellt köpa i KB:s reception i form av ett vackert bokstöd. Design: Jan Landqvist (bokstod@jlid.se)

FerlinBokstöd

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.