Månadens förstaupplaga: Aniara

Månadens förstaupplaga här på bloggen är Harry Martinsons Aniara. En revy om människan i tid och rum som gavs ut av Bonniers förlag 1956. Nobelpristagarens berömda verk består av 103 sånger och utspelar sig i rymden ombord en farkost som evakuerar människor från jorden som är förstörd av miljökatastrof och kärnvapenkrig.

KB:s pliktexemplar av Aniara

Aniara pliktlevererades till KB för ganska exakt 60 år sedan. Förstaupplagan finns i två exemplar, båda bundna i röd klot, i KB:s samling av svenska monografier – årgång 1956, kvartoformat, signum skönlitteratur. Böckerna är välbevarande och utlåningsstatistiken som börjar år 2000 visar endast ett par lån.

AniaraPliktex2

Pliktexemplar A och B av Aniara, bundna i röd klot

AniaraPliktex

Band och inlaga är i gott skick

AniaraUpplagor

Aniara har utkommit i flera tryckningar och upplagor, här några exempel från 1958.

Från Harry – dedikationer i specialsamlingar

Berömda verk av Aniaras dignitet har en tendens att dyka upp på många ställen i samlingarna. I två av KB:s specialsamlingar, närmare bestämt i två donerade boksamlingar, finns förstaupplagan av Aniara med handskrivna dedikationer från författaren tillsammans med en tecknad maskros.

Pär Lagerkvists boksamling: ”Till Pär från Harry”. Obundet exemplar av förstautgåvan.

AniaraFramAniaraTillPärAniaraBak

Dag Hammarskjölds boksamling: ”Till Dag från Harry”. Rött halvskinnband med pärmar överdragna med marmorerat papper.

AniaraDagExlibrisAniaraTillDag

Praktband

Vad kan vara mer inspirerande än ett rymdepos? I KB:s praktsamling av vackra bokband finns Aniara dubbelt representerad.  Eva Billow har komponerat ett blått helskinnband dekorerat med guldprickar i olika storlekar. Bandet är utfört på Hässlers bokbinderi 1969. En mer experimentell tolkning ser vi hos Manne Dahlstedt med en häftning på stålringar och pärmar av hålad plåt. Bandet var utställt på KB 1998.

AniaraBillow

Band: Eva Billow

AniaraDahlstedt

Band: Manne Dahlstedt

 

 

 

 

 

Nyfiken på texten? Aniara finns som e-text hos Litteraturbanken.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.