Månadens förstaupplaga: Oxygen och Aromasia

Vi lever i dystopiernas tid. De framtidsvisioner som porträtteras i litteraturen och på filmduken är ofta mörka och dystra. Det kan då vara skönt att hitta en bok där framtiden beskrivs i lite ljusare toner. Oxygen och Aromasia : bilder från år 2378 av Claës Lundin kom ut 1878 och anses vara Sveriges första science fiction-roman.omslag_liten

WP_20160329_003Claës Lundin var journalist och författare och mest känd för sina stockholmsskildringar. Han gav bland annat ut Gamla Stockholm : anteckningar ur tryckta och otryckta källor tillsammans med August Strindberg.

WP_20160316_010

Kurd Lasswitz roman Bilder aus der Zukunft är förebilden till Oxygen och Aromasia.

Även i Oxygen och Aromasia är det Stockholm som skildras men istället för det gamla Stockholm är det här ett Stockholm långt in i framtiden. Författaren har begett sig ända till år 2378. Det finns en tysk förebild till romanen vilket redovisas i början av boken.  Lundin har dock skrivit ett självständigt verk. De tekniska framstegen, de olika uppfinningarna som var så populära i de tidiga science fiction-romanerna, har han lånat från förebilden. Men det som gör hans roman unik, stockholmsskildringen och samtidssatiren, är hans eget verk. Han använder romanen för att föra fram sina egna liberala idéer och i hans framtida Sverige är jämställdheten mellan könen total. En åsikt som förmodligen inte delades av hans vän Strindberg. Boken är fortfarande läsvärd och rekommenderas varmt.

WP_20160316_001

Kungliga bibliotekets exemplar av Oxygen och Aromasia är inbundet i ett fint biblioteksband från Hedbergs bokbinderi.

 

WP_20160316_013

Här på sin plats på hyllan.

 

 

Om du vill läsa boken finns den som gratisresurs både hos Projekt Runeberg och Litteraturbanken.

tumblr_n8d25yCMha1tfhw70o1_r2_500Sam J. Lundwall, vars insatser för klassisk science fiction i Sverige knappast kan överskattas, har gett ut boken på nytt i bearbetad upplaga dels 1974 på Lindqvist förlag och sedan på egna förlaget Lundwall Fakta och fantasi 1994. Då med ett vackert omslag av konstnären O.A., Oskar Andersson.

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.