April, april! – Om en bok som luras

Alla böcker är inte vad de ser ut att vara. Bland tusen och åter tusen vackra bokband i samlingarna finns det ett som tjusar och lockar KB:s internationella vänkrets mer än andra. Frågor om denna bok dimper med viss regelbundenhet ner i e-postlådan; är ryggen falsk, vilka mått har inlagan och hur gjorde de egentligen för 400 år sedan? En del frågeställare blir så fascinerade av bandet att de försöker återskapa det och skickar ibland bilder på resultatet. Det gillar vi!

Boken är en riktig lurifax från sent 1500-tal. Den har frampärm och bakpärm men ingen rygg. Runt kanterna syns enbart fyra förgyllda och dekorerade snitt. Hur är det möjligt?

Sexling

Jo, luringen i fråga är inte en utan hela sex böcker! De överlappar varandra och har bundits samman på ett intrikat sätt för att ge illusionen av en enda bok. Vi kallar den sexling eller sexlingsband. Jämför med det vanligare tvillingbandet, där två volymer delar bakpärm/frampärm. Sexlingsbandet kan alltså öppnas på sex olika sätt:

Sexling6Sexling5Sexling4Sexling3 Sexling2Sexling1

Temat för skrifterna innanför pärmarna är teologi. Läs mer och se fler bilder på KB:s flickr. Läs även Karin Wijkströms artikel Sexlingar och andra kuriositeter. Kring två förut obeskrivna sexlingsband i svenska bibliotek, Bokvännen, 1976: 1-2

Här är ett par trevliga exempel på den uppmärksamhet bandet har fått, komplett med animationer, från Colossal och Fedrigoni Club.

Ja, det här var en alldeles sann historia. Men du hängde väl med förra året den 1 april när vi presenterade Kosmetikasamlingen (eller crème de la crème som den interna benämningen sades vara…)?

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.