En falsk skorpion

bokskorpion tecknad

Bokskorpionen, Chelifer cencroides, är en anmärkningsvärd liten jägare. Den tillhör ordningen klokrypare och är besläktad med spindeldjuren, vilket förutom spindlar innefattar kvalster och, just precis: skorpioner. Men den är alltså egentligen ingen riktig skorpion, något som det latinska namnet för klokrypare antyder: Psuedoscorpionida, alltså en oäkta ’nära skjuter ingen hare’-variant. Det finns ett antal arter av bokskorpioner i Sverige och desto fler i vida världen. Just detta exempel mäter inte mer än några millimeter.

bokskorion skala

Bokskorpinoner finns både ute och inomhus. De är rovdjur som gärna jagar i skydd av mörkret och gillar fuktiga miljöer. Är tillgången till föda god drar de sig dock inte för att vistas i andra sammanhang. Det är bland annat där som kopplingen till böcker sker. I böcker, särskilt äldre böcker, finns massor av stärkelse och annat gott som boklössen, Liposcelididae, mer än gärna festar loss på. Där bytesdjuren finns hittar man också dem som står högra upp i näringskedjan. Man kan säga att bokskorpionerna bidrar till att begränsa förekomsten skadeinsekter om än i en begränsad skala.

Till skillnad från riktiga skorpioner saknar bokskorpionen den karaktäristiska ”svansen” med tillhörande gifttagg. Men gift har den ändå gott om. Via sina klor kan den utsöndra ett gift som effektivt bedövar eller dödar sina byten beroende på deras storlek. Oss människor påverkar den dock inte. Menbokskorpion bland minatyrböcker visst krävs det mer än ett bra gift för att bli en skicklig jägare. En annan hemlighet sitter i fotarbetet där bokskorpinen briljerar genom sin krabbgång samt förmågan att gå lika snabbt baklänges som framlänges. De tvekar inte för att använda andra djur som transportmedel och kan på så vis snabbt hitta nya jaktmarker.

Spännande, så är det bra om man hittarbokskorpion bland minatyrböcker bokskorpioner i eller nära sin boksamling? Vi brukar kalla bokskorpioner för nyttodjur då de inte ger sig på materialet i våra samlingar utan istället tar hand om nedbrytarna. Men om man upptäcker nyttodjur så kan det betyda att det finns gott om föda, d.v.s. skadeinsekter, vilket såklart är allvarligt. Det finns all anledning att agera genom att undersöka hur djuren rör sig, var de gömmer sig och placera ut fällor. En fälla kan bestå av en papperbit med klistrig yta, gärna med ett ”tak” för att simulera en trygg och mörk miljö.

scorpsFör jämförelsens skull avslutar vi med några äkta skorpioner hämtade ur verket De animalibvs insectis libri septem författad av Ulisse Aldrovandi,  med gravyrer utförda av Andrea Salmincio. Dessa gynnare bör inte påträffas i en boksamling i någon annan form än som bläck tryckt på papper. I vilket fall som helst är de uppseendeväckande varelser. Från små dansanta lusjägare till de större avlägsna ”släktingarna” med gifttagg.

 

(Böckerna som figurerar i bilderna är miniatyrer)

Det här inlägget postades i Magasinsfrågor och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En falsk skorpion

  1. Pontus Liedberg skriver:

    Jag brukar rysa lite när jag tänker på när jag tänker på att skadedjur skulle dyka upp i min privata boksamling – och framför allt i KB:s. Så det var kul att läsa om den här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.