På date med två gamla godingar — Mitt livs novell och Serie-Starlet.

Bevarandebloggen gör en nostalgitripp till Starletland och flickrummets tidskriftslektyr. Tag mig – håll mig – smek mig – sakta – realism så det förslår. Håll i hatten, var beredd med skämselkudde nu åker vi, tillbaka i tiden.

Mitt livs novell och Serie-Starlet. Yay! Kroppstvivel, tonårsgraviditeter och fortfarande oskuld vid 23. Kärleksgrubblerier och kallblodiga svek à la – ena dagen sa du att du älskade mig, nästa dag hade du gift dig med en annan – problematik. Bitterljuv längtan, trängtan och brustet hjärta död. Att vara kär i fel karl. Rätt karl. Kvinna. 80-tals-frisyrer och brun utan sol. Om att skämmas över födelsemärken, för liten snopp och gud vet allt. Här på Enheten för bevarande och nybindning arbetar vi bland annat med att iordningsställa nya tidskrifter för bindning eller kapsling men minns ibland tidskrifter från svunna tider.Vi som var tonåringar i slutet av 80-talet växte upp med sommarlov på Bert Karlssons Sommarland och svalkade oss med isglassen Pop-up. Vi lät Rubriks kub skruva upp tempot långtråkiga sommarlovsdagar och vi läste Mitt livs novell och Serie-Starlet förstås.

Mitt livs novell, eller Mitt livs novell: gripande berättelser ur det verkliga livet som är den egentliga titeln, innehåller just det som titeln skvallrar om. Läsarnas egna kärleksnoveller och bidrag till frågespalterna ”Fråga doktorn”, ”Fråga Maj Briht” och ”Hjärtespalten” med funderingar som ”Vill han bara ligga med mig?”, ”Finns det bot mot mensvärk?” och ”Går det att älska flera samtidigt?” Maj Briht och doktorn svarar lugnande att vanliga huvudvärkstabletter kan bota mensvärk och att det visst går det att älska både två, tre eller fyra samtidig. Men om han bara vill ligga? Där blir det genast lite knepigare att leverera ett kort och konkret svar. Reklamen i tidskriften slår också an en nostalgisk ton i mig. Numret jag bläddrar i gör reklam för Jane Hellens hårgelé extra hold med följande one-liner: ”Lördag kväll. Frisyren tålde fortkörning (Det gjorde inte polisen)” Novellen efter reklamuppslaget är uppbyggd enligt liknande syntax som hårgeléreklamen: ”Jag klarade mitt livs svåraste kris-men det gjorde inte vår kärlek”. Mitt livs novell gavs ut mellan 1964 och 1998.

 

Mitt livs novell omslag1Nostalgitripp Mitt livs novell 2Mitt livs novell uppslag

Mitt livs novell spalt. Fråga Maj-Brith

 

Mitt livs novell. Hjärtespalten2

 

 

Renodlade tjejtidningen Starlet gavs ut mellan 1966 och 2008. Mellan 1986-1990 gavs även systertidningen Serie-Starlet ut. Läs mer om Starlets historia här. Serie-Starlet innehöll romantiska serier. Med titlar som ” Ofta tänker jag på Elin” eller ”Killen mitt emot”. Varje enskilt nummer innehöll även plocksidor med horoskop, tävlingar och brevvänner. Men även ett idolporträtt och låttext till någon av tidens stora hits.

 

Nostalgitripp- Stralet1  Nostalgitripp Starlet2Serie starlet Trance Dance

Seriestarlet7

Från serien ”Hjälpa för att stjälpa” Serie-Starlet 18 1988. Text: MA Waernquist Bild: Viktor Ramos

Serie-starlet 4

Från serien ”Den knepiga kärleken”. Serie -Starlet 16 1988. Text: B-Å Cras Bild: R. Torrents

 

På KB är det lätt att göra nostalgitrippar.”En gång ska du vara en av dem som levat för längesedan skrev Pär Lagerkvist”. För KB: s böcker gäller snarare en gång ska du vara en av dem som lästes för längesedan. För i magasinet är det just så det är, rad efter rad av böcker som lästes. För längesedan. Vissa förtränger vi. Vissa minns vi och just nu kanske även förvånas över att de ingår i ett nationalbiblioteks samling. Här på bloggen får du ofta stifta bekantskap med de äldre samlingarna och enskilda böcker ur specialsamlingarna. Men faktum är att tidskrifter med unga tjejer som målgrupp är relativt ofta efterfrågade här på KB. En orsak är att KB är ett av de få bibliotek som sparar och tillhandahåller just dessa tidskrifter. En annan är att det faktiskt forskas en hel del på dessa tidskrifter till exempel Vecko Revyn.

Vår tids tjejtidningar heter Solo, Glitter och Julia. Och 80-talsfödda Frida står sig fortfarande men har stark konkurrens av innehåll på nätet till exempel Youtube där dagens tonårstjejer är vana att få exakt vad de vill ha alldeles gratis. Medierna i P1 avslöjar att många fjortonåringar inte ens vet vad Frida är eller köper ett nummer endast för att få prylen som ibland följer med tidskriften . Tidskrifter som Frida måste idag satsa digitalt på poddar, bloggar och Youtube-klipp för att stå sig i konkurrensen.

Så här när blogginlägget börjar närma sig sitt slut slår det mig att ”Historieläsarna” borde vara världens bästa programidé eller för all del, bloggserieidé. På tv har vi sett program som Historieätarna, Retro och nu senast julkalendern Tusen år till julafton i SVT. Lotta Lundgren och Erik Haag vältrar sig i ätande och mat från förr i världen. Men varför finns inget liknande för litteratur? Kläder, skivor, mat och en recap på vad man läste till alla gratinerade ananas-rätter och utsvängda 70-tals mode? För det här med retroläsning är väl sällan något som man inriktar sig på eller diskuterar? I alla fall inte i mina bibliotekariekretsar.

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Pliktflöde och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till På date med två gamla godingar — Mitt livs novell och Serie-Starlet.

 1. Mats skriver:

  Åh, Maj-Briht – vilken folkbildare. Skönt f.ö. att se att den mångförslagne Bengt-Åke Cras även hade ett finger med i Starletserierna.

  • Anna Nilsson skriver:

   Hej Mats!
   Ja eller hur! Vilken folkbildare. Undrar lite vart Maj-Briht tog vägen när Mitt livs novell lades ned 1998? Kul att du kommenterar Bengt-Åke Cras också. Jag visste inte att han skrivit så många böcker. Alltid roligt att lära sig något nytt.
   Ha det gott Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.