Kvinnliga pionjärer på Nationalmuseum – och i nationalbiblioteket

NationalmuseumPå Nationalmuseum, i tillfälliga lokaler i Kulturhuset i Stockholm, pågår just nu en spännande utställning om kvinnliga pionjärer i Sverige under mellankrigstiden. Skynda dit, utställningen pågår till den 14 februari 2016!

20 svenska konstnärer och formgivare är representerade. De första föremålen som möter besökaren är en samling keramisk konst av Tyra Lundgren (1897-1979), en konstnär som även är representerad i KB:s svenska praktsamling, en samling av praktfulla bokband.

TyraLundgrenSnittDetalj

I den svenska praktsamlingen finns en psalmbok, tryckt i Stockholm 1912, illustrerad av Olle Hjortzberg och med Tyra Lundgren som formgivare av band, snitt och försätts. Psalmboken är bunden i brunt blindstämplat skinn – på frampärmen syns Maria och Jesusbarnet, på bakpärmen en ängel. Försättsbladen är dekorerade med en harpaspelande ängel mot en kosmisk bakgrund. Främre försätts är signerat ”TYRA LUNDGREN 1918”. Men det är framför allt den vackra och ovanliga dekoren på snitten som väcker uppmärksamhet. Snitten är förgyllda och cicelerade, det vill säga har inristad dekor. Denna teknik återfinns på många böcker i de äldre boksamlingarna men motivet på denna psalmbok är lite annorlunda; kvinnor med gloria och vingar – änglar. Huvuden och händer är målade i andra färger och accentueras på ett raffinerat sätt på den förgyllda ytan. Bland alla psalmböcker på KB är denna en favorit!

TyraLundgrenFrampärmTyraLundgrenFörsättsTyraLundgrenBakpärmTyraLundgrenToppsnitt

Tyra Lundgrens konst i bilder.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.