Att prestera under press

För en tid sedan dök vi ner i mätutrustningens mångfacetterade värld. Då gick vi igenom några av de verktyg som används i vårt bokbinderi vid tillverkning av bland annat F-band och G-band. Vi har även fått en inblick i magasinsplanerarens verktygsbälte. Det finns många fler redskapskategorier och vi tänkte nu titta närmare på en av dem som vanligtvis inte får så mycket uppmärksamhet. Pressar har alltid förekommit inom bokbinderi och förknippas även med boktryckarkonsten. Men är en press bara en press och är de alla lika? Såklart inte! Vid en närmare granskning finner man att det finns en uppsjö av pressar i olika storlekar som fyller olika behov.

Vi ska alltså bekanta oss med de typer av pressar som används i vårt bokbinderi, vilket också betyder att vi kommer att utelämna både pressar för tryckt text och grafik då de inte förekommer i verkstaden. Låt oss börja med lättviktarna för att arbeta oss fram till giganterna!


KlosspressKlosspress

Denna lilla press är väldigt praktisk och fungerar lite som en extra hand i verkstaden. Det är snarare fastlåsningsfunktionen än den att pressa som utnyttjas här. I mer traditionellt bokbinderi används den både till arbete med kapitälband, förgyllning och skinngörning. Det är inte helt ovanligt att den presenteras under namnet förgyllningspress.

 

BängelpressBängelpress

Flyttbar och stabil! Denna typ av press har särskilt använts till hyvling och bearbetning av bokens sidor, boksnitt. Ordet bängel är hämtat från tyskan och ska föra tankarna till en käpp eller knölpåk, alltså den hävstång som används för att öka trycket i pressen. Viktigt är att bokbindaren skruvar åt den så jämnt som möjligt, lite i taget på varje sida för bästa resultat. När vi ändå talar om bängelpressar ska även pressknekten nämnas. En pressknekt är enkelt beskrivet en planka som fungerar som ett stöd eller ben när man vill att pressen ska hänga ut från ett bord och på så vis tar boken i pressen inte emot någon yta. Bängelpressen ser inte mycket användning i Kungl. bibliotekets verksamhet idag men står ändå troget i beredskap.

 

BlocklimbindareBlocklimbindare

Egentligen en limbindningsmaskin men som också går under namnet kallimspress i bokbinderiet. Den är oumbärlig vid spridlimning, alltså det moment då flera sidor binds samman enbart med lim, utan tråd. Konstruktionen gör det möjligt att klämma fast och vinkla textblocket för att på så sätt applicera lim en bit in på varje enskilt blad vilket resulterar i en starkare bindning. Att den går att rotera runt en axel och bistår med förhållandevis hög presskraft och bra luftcirkulation gör den till en pålitlig press för långa och korta sessioner.

 

FalspressFalslagningsspress

Eller kort och gott falspress. Detta är en riktig arbetshäst inom traditionellt bokbinderi. Namnet kommer ifrån ”att slå fals” som betyder att runda bokens rygg och skapa en kant som pärmarna sedan kommer att ligga emot. Falspressen används med fördel till det mesta, endast fantasin sätter gränserna. Just denna modell kan ses som en stadigare variant av en klosspress. De finns även i mycket större format, de äldre och tyngre varianterna kan ha pedaler på golvet för att styra stängningen av pressbalkarna.

 

 

BokpressBokpress

Nu börjar det handla om lite tyngre maskiner. Bokpressar, eller handpressar som de ibland kallas, fixerar bokblock som har limmats och måste torka i en vinkelrät position. Man ställer själv in trycket med ett hjul överst på pressen. En klassiker!

 

 

 

 

KnäledspressKnäledspress

Knäledspressen är förvisso lite mindre än den enklare bokpressen men tryckkraften är desto större. Denna maskin är bra för att snabbt applicera ett hårt tryck, exempelvis vid anpappning då man fäster pärmarna mot textblocket eller i andra hänseenden där en limning har gjorts som man vill ska bli jämn. I denna press följer därför ofta plastremor med i böckerna för att undvika att lim pressas ut där man inte vill ha det. Tio sekunders presstid räcker i regel när man använder en knäledspress för limningar, ifall man pressar längre är risken stor att utpressat lim hinner börja härda. Alla F-band som tillverkas på Kungl. Biblioteket spenderar en stund i dessa kraftfulla pressar.

 

SlagpressSlagpress

De riktiga jättarna i dessa sammanhang. En slagpress påminner om en bokpress men istället för ett enkelt hjul har den en anordning som gör att man kan föra pressplattan mycket längre ner. Detta sker med hjälp av ett don som går att ”slå” mot ett anhåll i pressen och på så vis öka kraften i pressen ordentligt. Detta är praktiskt när inlagor förbereds eller för material som behöver ligga länge under hård press. Eftersom luftcirkulationen försämras väsentligt under hårt tryck så är det viktigt att inte ha för fuktigt material i pressen då detta kan leda till mögel.

 


 

Det är inte ovanligt att bokbinderipressarVäxtpress (speciellt bokpressen) förväxlas med växtpressar och kopieringspressar, och vice versa. Exakt var skiljegränsen för tillämpning går är inte helt självklart. Det man kan fråga sig är om en press är så pass liten att den knappt rymmer två böcker så är den nog inte helt praktisk att använda som bokpress. Pressbrädor (som läggs mellan böckerna) ska också få plats. Växtpressarnas utseende varierar, men bilden nedan beskriver vad som helt klart är en växtpress.

 

 

KopieringspressVi avslutar med en kopieringspress som ingår i en av våra samlingar. Dessa användes förr i tiden för att kopiera brev och andra dokument och får sägas vara föregångaren till våra laser-, och bläckstråleskrivare, läs mer om dessa nätta pressar på Wikipedia (obs: text på engelska).

 

 

 

Det här inlägget postades i Bakom kulisserna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.