Jorden runt på 80 böcker

Den 21 december 1872 anländer Phileas Fogg med sällskap till London, efter ett vad som har tagit honom på en resa runt hela jorden. Den försiktige Fogg som med sin betjänt som enda sällskap 80 dagar tidigare gav sig av på ett till synes omöjligt uppdrag har till slut lyckats. Men det har varit en strapatsrik resa, och nu har han polisen i hälarna och den unga kvinna han räddat från döden i Indien vid sin sida.

Resor i KB:s utländska boksamling – signum 157.

Få böcker har inspirerat till långresor, i verkligheten och i fantasin, som Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar som utkom första gången 1872.

SiSch I KB:s samling av utländska böcker t.o.m. år 1955 har den spännande avdelningen Resor hyllsignum 157, enligt det gamla signaturschemat SiSch. Ämnesfacket är ordnat efter världsdelarna, som man delade in dem förr.  Huvudkaraktären i Jorden runt…, Phileas Fogg, besökte inte alla världsdelar på sin resa. Men det kan vi göra – i fantasins värld och med hjälp av vackra förlagsband från Vernes tid.

157 A Res. Allm.

Facket Resor inleds med en allmän avdelning. Här kan vi läsa på och förbereda oss inför resan. Vilka färdsätt ska vi välja, reser vi till fots, till sjöss eller kanske med Orientexpressen?

AllmWorkingAllmTwo yearsAllmOrient express

157 B Res. Arkt. [Äv. Grönland, Island o. Färöarna samt Antarktis.]

Fogg och Passepartout behövde inte ta omvägen via Arktis men det finns all anledning för oss att göra ett stopp på bohyllan i detta fack. Snö, isbjörnar och en kylig färgskala dominerar dekorationen på frampärmarna.

TundraGreenlandGreat frozen sea

 157 C Res. Europ.

För sällskapet i Jorden runt på 80 dagar börjar och slutar resan i Europa, närmare bestämt i London. Böckerna i avdelningen Europa bjuder på en stor variation, från Azorena till Balerarerna, från natur och höga berg till kunglig pompa och ståt.

SuisseNorway1BalearernaRussiaIrlande AngleterreNorwayNorthern SpainMoselItalieDalmatienAzorernaHollande Belgique

157 D Res. Asiat.

Bombay, Calcutta, Hong Kong och Yokohama – Phileas Fogg reser tvärs över hela Asien. Vi är inte sämre, via böckerna testar vi husbåt i Kina, bestiger Himalaya och blir tillfångatagna på Sumatra. Naturbilder förekommer ofta på omslagen.

Western SiberiaNiponSumatraMongolenKoreaBorneoIndiaHimalayasFormosaHeilige LandGardensIndo-ChinaeCeylonNederlandsch OostindieChina SiberiaDamascus PalmyraTibetNorth CelebesForbidden LandAllmTravels

157 E Res Afr.

Dvärgar, kannibaler och mörker. Somliga av reseskildringarna från Afrika doftar unken kolonialism. Fogg nöjde sig med ett kort stopp i Egypten på väg till Asien men vi tar en tur ända ned till Sydafrika och besöker många av kontinentens länder på vägen. Vapen och soldater är flitigt använda illustrativa inslag.

Wildest AfricaTanganyikaSaharaL'ouest africainDwarf cannibalExpiring ContinentCrossed AfricaAbyssiniaCongoNile JordanDark ContinentIncwadiNigerEast AfricaFar interiorCentral AfricanDarkest AfricaBenguella YaccaEquator

157 F Res. Amer.

Från San Francisco till New York går resan i Jorden runt på 80 dagar men till skillnad från Fogg gör vi en avstickare till Sydamerika, besöker underlandet Arizona och tillbringar en sommar med jakt och fiske bland simmande älgar i Alaska.

ArizonaArizona WonderlandAndes AmazonAlaskaBrazilRobinsonSüd-AmerikaCanadaSouth seaSouth AmericaTravels MexicoPlainsLabradorMcKinleyMexicoPitcairn

157 G Res. Austr.

I Australien upplever vi allt som Fogg missade, hans sällskap hade ju ingen anledning att ta denna rutt. Oss väntar äventyr, naturliv och stora avstånd. Men kannibalerna på Salomonöarna hoppar vi över.

AustraliaAustralia New GuineaSouthern IslesSalomo

Hur gick det då för Fogg, betjänten Passepartout, detektiven Fix och fästmön Aoda? Läs mer i KB:s boksamlingar eller studera ämnet i samlingarna av ljud och bild.

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.