Om katastrofen kommer

Tystnad, tagning, kamera: Akutlåda!

”Akutlådor för samlingarna” finns utplacerade i anslutning till KB:s magasin och fungerar som första hjälpen för samlingarna. Skulle exempelvis en vattenskada inträffa och du är först på plats finns det kontaktuppgifter på insidan av akutlådans lock. I lådan finns det också akututrustning som t.ex. skyddsplast, absorberande torkmattor (suger upp till 15 liter), torkpapper och handskar. I händelse av en katastrof är det naturligtvis viktigast att rädda liv, men därefter kommer uppdraget att rädda samlingarna, ett arbete som kallas restvärdesräddning (RVR). Enheten för bevarande och nybindning har huvudansvar för RVR och ska alltid kontaktas vid en incident.

Mer information om RVR: Riksantikvarieämbetets Handbok i katastrofberedskap och restvärdesräddning (rvr) och the Northeast Document Conservation Center.

Se även Introduction to emergency planning och How to save the books.

 

Det här inlägget postades i Bakom kulisserna, Bevarande och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.