Månadens skadade bok #11

En välskött bok, hanterad med varsamhet och förvarad i rätt miljö, håller för många års användning. Men så går det inte alltid till. I den här serien lyfter vi fram och diskuterar olika skador på böcker, varför de uppstått och vad de innebär. En för varje månad, hämtade ur våra samlingar.

Dålig förvaring

November 2015 – Dålig förvaring del II

Denna gång är månadens skadade bok är inte en bok utan ett helt gäng tunna häften. Ett av de allra vanligaste problemen i bokyllor är att material står uppställt utan adekvat stöd. Till synes stabila bokband kan även de börja luta efter en tid om utrymme finns. Detta anstränger bokens rygg och fals (övergången mellan rygg och pärm) och bör därför undvikas om boken även i fortsättningen ska vara lätt att hantera och inte riskera att ta skada. I det här fallet har vi inga hårda pärmar eller stabila ryggar vilket gör situationen än mer problematisk.

Häftena är alla del av en serie där varje årgång är tänkt att bilda ett bokband. Om man hade möjlighet och råd kunde alltså häftena bindas samman efter eget tycke och smak men så har inte skett med denna svit. Papperet är tunnt och sprött i kanterna, livslängden på ett sådant här häfte med 1800-talets ökända papperskvalité är inte särskilt lång om de inte tas omhand ordentligt. Fler av häftena som stått ytterst i raden och därmed kunnat röra sig mest har helt tappat formen och går nu omöjligt att placera stående igen. Vad som inte syns på bilden är att många av häftena som till synes står rakt också har börjat kränga och sakta faller in i hyllan eftersom den undre delen av häftet viker sig.

Att alltid använda bokstöd är en god idé när luckor uppstår i hyllorna. När många pappershäften ställs upp i följd räcker det tyvärr oftast inte med ett stöd längst ut på raden. Istället bör häftena stöttas upp jämnt, om det är möjligt med fler bokstöd eller genom att använda förvaringslösningar som i sig skänker stabilitet. Exempel på dessa kan variera från boksko, kapsel, dragbandskapsel, boklådor, tidskriftshållare osv. Det viktiga är att lösningen råder bot på problemet utan att skapa nya risker, vilket kan kräva en del eftertanke.


Häftena på bilden finns i  Roggebiblioteket:

Läsning för svenska folket / utgiven av Sällskapet för nyttiga kunskapers spridande, Årg. 43-51
Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Månadens skadade bok #11

  1. Jag kan icke räkna dem alla … dragbandskapslar jag gjort.

    (Stavningskontrollen accepterar inte ordet ”dragbandskapslar” utan vill att jag ska ändra det till ”landskapslagar”.)

    • Emil Stenback skriver:

      Dragbandskapslarna stöttar upp bra, vi får hoppas att ordet får ett bättre fäste i stavningskontrollen så det inte blir helt fel! Landskapslagar i all ära, men jag skulle nog inte välja att stötta upp en hel samling med dem!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.