Nils Holgersson still going strong

Idag är det ingen vanlig dag för det är Selma Lagerlöfs födelsedag. Och hör och häpna 157 år sedan hon föddes. Bevarandebloggen bjuder på triss i Nils Holgersson dagen till ära. Här kommer tre väldigt vackra bokband och tre helt olika konstnärliga tolkningar av berättelsen om Nils Holgersson. Håll till godo.

 

Nils Holgersson bokrygg2

Femton flygande gäss – sedda rakt framifrån – breder elegant ut sina vingar över bokryggen. Bandkomposition William Barkell. Anställd på Bonniers och sedermera även på KB. Bandet signerat bokbindare Sven Wiklander.

 Ivor Robinson

Här kommer fler flygande gäss, starkt stiliserade. Bandet som är av svart marokäng med intarsia i naturell och grå oasis är bundet på beställning av KB. Bandkompositionen stod den engelske bokbindaren Ivor Robinson för.

Eva Billow

Här har Eva Billow hämtat sin inspiration från Skåne där den underbara resan tar sin början. Det mossgröna, röda och svarta skinnbandet pryds av svarta och vita applikationer som för tankarna till ett skånskt korsvirkeshus. Bandet är bundet av Åke Hässler.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige är ett resultat av att folkskolan behövde uppdatera sin läroboksarsenal med en ny läsebok. Bruno Liljefors nobbade och John Bauer nobbades i projektet. Selma Lagerlöf tackade tillslut ja till uppdraget med förbehållet:

”Jag får lov att sitta på egen hand och kan bara göra det inspirationen befaller mig. Kommer ej min fantasi i rörelse så jag blir varmt gripen av den sak jag ska skildra skriver jag sämre svenska än någonsin”

Selmas fantasi kom verkligen i rörelse och 1906 -1907 kom Nils Holgersson underbara resa genom Sverige ut i två delar. Den kom att bli en symbol för nya ideal och en ny syn på det svenska språket. Verket är nu översatt till 60 språk och var innan Pippi Långstrump den svenska bok som översatts till flest språk.

Hur Selma Lagerlöf firade sina födelsedagar och huruvida hon firade i glädje och gamman eller ej vet jag ingenting om. Men Selma Lagerlöfs pappa, Löjtnant Lagerlöf däremot, jubilerade med pompa och ståt den 17 augusti varje år. Löjtnantens födelsedag kom att bli en stor festdag i Östra Ämtervik och firades mot fond av mässingorkester och sångarkvartett och tillresta gratulanter förstås. Om pappans födelsedagsfirande i trädgården på Mårbacka berättar Selma Lagerlöf i de självbiografiska böckerna Mårbacka och ett Mårbackabarn.

Det här inlägget postades i Samlingar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nils Holgersson still going strong

 1. Håkan Strömstedt skriver:

  Hej Anna ! Kul att nån bryr sig om Nils nu för tiden….bara en liten grej…den är faktiskt översatt till över 60 språk i dagsläget, och det är faktiskt kanske så att han är större än Pippi internationellt sett….men om detta är svårt att spörja. …ha det gött ! Håkan

  • Anna Nilsson skriver:

   Hej Håkan!
   Wow, över 60 språk minsann! Tack så mycket för din klargörande kommentar! Nu har jag ändrat uppgiften i texten.
   Vänligen Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.