Filmpremiär: Domino med knubbar

Ämnesindelare, skyltning, knubbar… Det är inte bara böcker som tar plats i bokhyllorna. För att lättare hitta i vissa av samlingarna finns olika typer av skyltning. När bokryggarna smälter ihop med varandra är det väldigt praktiskt att kunna leta efter en tydlig markör för var ett ämne börjar samt att dela in ämnen i underkategorier.

Knubbar i bokhyllaMen när samlingar rör på sig och genomgår förändringar kan man behöva se över hur skyltningen fungerar, och i det här fallet ur ett bevarandeperspektiv försöka lösa vissa problem för att undvika skador och nedbrytning.

Knubbar är en form av ämnesindelare som kommer i flera olika utföranden men många av er känner säkert igen dess ofta lite klossiga form. Just den här knubben är en riktig ulv i fårakläder, förklädd till bok, och återfinns i Rogge-samlingen. På framsnittet, men ibland också på ryggen, har man på denna charlatan-bok fäst en etikett med aktuellt ämne eller helt enkelt skrivit med en vanlig blyertspenna. Det skapar en viss förvirring när knubbarna ställs på olika sätt, vilken färg letar man efter? Idén med knubbar som böcker är helt klart festlig, men i en större samling blir det svårt att skilja på bok och bok-imitation, särskilt när man rör sig bland arkivband.

Knubbar i bokhylla

Just de här bok-knubbarna består av en masonitskiva, klädda i ett okänt rött arkivklot (från eng. cloth) som påminner om rexin. Snyggt gjort, men det finns några baksidor. Både träet och klotet har ett lågt pH (det är alltså surt) vilket kan smitta och starta nedbrytande oxidationsprocesser på intillstående material. Det röda klotet färgar dessutom ibland av sig, vilket får ses som en allvarlig oönskad egenskap. Detta sker när en bok tas fram och ställs tillbaka på sin plats i hyllan och då ibland gnids emot en knubb. På pergamentband och ljusa pappersband kan man se spår efter detta.

Nya skyltar i bokhylla

För att göra det lättare att orientera sig i just denna lite större samling (Roggebiblioteket) och eliminera riskfaktorer sattes ett projekt igång där knubbarna byttes ut mot skyltar gjorda i syrafri kartong. Etiketterna sticker ut en bit från hyllan, främst för att öka synligheten men också för att befinna sig på behörigt avstånd från materialet i hyllan. Visst är skyltarna inte lika stadiga som knubbarna, men i gengäld tar de väldigt mycket mindre plats. De nya skyltarna mäter sammanlagt strax under 1 hyllmeter i bredd. Genom en viss effektivisering finns det nu färre skyltar än vad det tidigare fanns knubbar. Totalt har mer än 800 stycken knubbar rensats ut ur samlingen och ersatts med skyltar. En del av de knubbarna har aldrig burit någon etikett utan har bara fungerat som bokstöd. En bok-knubb är lite drygt 2,5 cm i bredd vilket betyder att minst 20 hyllmeter har frigjorts, utrymme vi hellre använder till ”riktiga” böcker.

Vad kommer hända med låtsasböckerna då? De får klara sig själva ett tag tills vi behovet av välklädda knubbar dyker upp igen. Det går ingen nöd på dem.

 

 

Det här inlägget postades i Bevarande, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.