Pappersböcker i specialsamlingarna

Pappersböcker i rent bokstavlig mening kan vi prata om när det handlar om Wärmlings provbokssamling. Det är nämligen en samling av provböcker med bokpapper, så kallat överdragspapper, från 20-, 30- och 40-talet. Samlingen består dels av ark i pärmar med Stig Wärmlings egenproducerade papper och dels av provböcker från firmor över hela världen. Pärmarna och en del av provböckerna donerades från Wärmlings dödsbo och senare har det också tillkommit sex kartonger med provböcker från amatörbokbindarföreningen Falsbenet i Nyköping som hade fått material från Wärmling.
bloggbild 1Så här såg det ut på hyllan när det var dags att öppna kartongerna som stått här sedan 1997.
bloggbild 2Provböckerna kommer i många format och utseenden och bakom tråkiga omslag kan man hitta färgsprakande innehåll.
bloggbild 3bloggbild 4
bloggbild 5bloggbild 6
bloggbild 7

Stig Wärmling, 1910-1994, var bokbindare och pappersmarmorerare och gjorde också egna provböcker. De egenhändigt gjorda pärmarna innehåller inte bara prover utan hela ark med marmorerade papper.
bloggbild 8bloggbild 9

Provböckerna räknas och sorteras efter firma om det finns sådan angiven. Pärmarna är sorterade efter namnet på den sortens mönster som finns i pärmen. Sammanlagt finns det 278 provböcker och 48 pärmar med ark.

Mer överdragspapper finns i samlingarna Hedbergs bokbinderi, Börjeson, Bernhard Anderssons bandsamling och Pappersprover. Här hittar du mer information om våra specialsamlingar.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pappersböcker i specialsamlingarna

  1. Pingback: Uppordning av kalligrafen Kerstin Anckers arkiv | Om samlingar och bevarande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.