Det mysigaste magasinsrummet

Som bibliotekarie på enheten för bevarande och nybindning har du främst ärenden ner till magasinen där alla nya nationalexemplar i form av böcker, tidskrifter och broschyrer ställs upp efter att de antingen kapslats, inbundits eller hanterats som förlagsband (färdiginbundna böcker från förlag). Härnere tätpackar vi dessutom böckerna för att bereda plats för kommande års pliktskördar (mer om tätpackning i ett senare inlägg). Stundom arbetar vi även intensivt med uppordning av de äldre samlingarna, och häromveckan fick jag för ovanlighetens skull hämta upp en abonnerad bok – Charlotte Brontës Jane Eyre – från den Svenska samlingen 1830-1955. Det slog mig då att jag har funnit mitt favoritrum i KB:s underjordiska magasin! En stor del av detta rum består av skönlitteratur, som i överensstämmelse med dåtidens färgkoordinerade bokbandsordning, lyser upp rummet med röda vackra bokband. Böckerna är grupperade ämnesvis efter KB:s eget klassifikationssystem Sisch. Fördelen med ämnesindelad uppställning är överblicken och att det är lätt att hitta böcker inom ett visst ämne. Men eftersom KB:s låntagare inte själva kan botanisera fritt bland hyllorna som på folkbiblioteken är likväl dagens nummerordning att föredra för en snabb framtagning.

WP_20151027_006          WP_20151027_001

Till skillnad mot de nyare samlingarnas förvaring i stängda, eldrivna hyllsystem är de äldre samlingarna uppställda på öppna, fasta hyllor. Men det som framför allt slår emot en i de äldre bokrummen är den distinkta doften av gamla böcker. Det luktar syrligt och lite dammigt sött – med en antydan av gräs och vanilj påstår de riktiga bokprovarna. Forskare vid University College London förklarar lukten med de flyktiga organiska ämnen (VOC) som frigörs när äldre bokpapper bryts ner. Utifrån doftanalys kan forskarna bestämma hur gammal en bok är samt hitta metoder att konservera papperet innan det har brutits ner helt. Särskilt känsligt är papper som innehåller trätjära och träfibrer. Vid sidan om bevarandeaspekten är denna omisskännliga doft tydligen så uppskattad att det till och med gjorts en parfym med namnet In the library för den som vill gå runt och lukta gammal biblioteksbok.

WP_20151029_015
Hösten 1992 började KB spränga för de två 150 meter långa bergrummen, fyrtio meter under marknivån och trettio meter under grundvattennivån. Tre år senare var Bokmagasin 1 och 2 färdiga och böckerna samt övrigt material inflyttade. Magasinen är ungefär i storlek som två Finlandsfärjor.

Det här inlägget postades i Bakom kulisserna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.